Сьогодні українських жінок вітають з 8 березня / УНІАН

Сьогодні в багатьох країнах світу відзначається Міжнародний жіночий день. В Україні це свято традиційно дуже популярне і усе ще залишається вихідним днем, попри декомунізацію.

УНІАН зібрав усе, що потрібно знати про одне з найбільш вагомих святкових дат весни.

Читайте такожШнурів привітав жінок з 8 березня матірним віршем

Історія 8 березня

Жіночий день виник на початку ХХ століття, як форма прояву солідарності жінок в боротьбі за рівні права з чоловіками. Відомо, що демонстрації за права жінок регулярно проводилися в країнах Заходу принаймні з 1908 року.

У 1910 році німецька соціал-демократка Клара Цеткін запропонувала заснувати міжнародний жіночий день, в який жінки могли б проводити мітинги та влаштовувати ходи.

Вже в 1914 році жіночий день 8 березня відзначався у восьми країнах: США, Британії, Австрії, Данії, Швейцарії, Німеччині, Нідерландах та Російській імперії, до складу якої тоді входила Україна. З 1975 року Міжнародний жіночий день 8 березня відзначається на рівні ООН.

Після більшовицького перевороту радянська влада активно почала використовувати 8 березня в комуністичній пропаганді. Однак в Україні свято з часом видозмінилось та набуло неполітичного контексту. У народі його почали сприймати не як день фемінізму та емансипації, а як день особливої уваги до жіночності. На 8 березня серед чоловіків прийнято приділяти оточуючим жінкам знаки уваги. Найближчим жінкам дарують подарунки.

Примітно, що сьогодні феміністки часто виступають проти сучасного формату 8 березня, оскільки він нібито закріплює гендерну нерівність. Жіночий рух і сьогодні проводить 8 березня ходи та демонстрації.

Жіночий рух і сьогодні проводить 8 березня ходи та демонстрації / УНІАН

Подарунки на 8 березня

Читайте такожГороскоп на березень 2019: астролог розповів, на які знаки Зодіаку чекає успіх

Думка феміністок практично ніяк не впливає на українських чоловіків. Більшість з них напередодні свята мізкують над тим, як привітати колег або знайомих. І що важливіше – що подарувати своїм близьким жінкам.

Раніше УНІАН зібрав кращі ідеї для подарунків на 8 березня близьким та коханим жінкам – матерям, жінкам, дівчатам і навіть дітям.

Так, маму можна порадувати технікою, посудом або корисними дрібницями для рукоділля. Дівчину чи дружину – сертифікатом на SPA, гаджетом або романтичною вечерею. Маленьку дівчинку або підлітка – солодощами або дитячою косметикою.

Привітання на 8 березня

Колег та знайомих на 8 березня часто вітають з квітами. Більш скромний варіант – знайти вірш або привітання подругам в мережі або написати його самому. Віршам на 8 березня також будуть раді мами, дівчата та дружини.

Раніше УНІАН запропонував кілька варіантів привітання на 8 березня у віршах і прозі – для колег, подруг, дружин і матерів.

Пропонуємо ще кілька віршів-привітань з 8 березня.

Теплий промінь березневий

Розбудив дзвінку весну.

Ароматом квітів перших

День святковий огорнув.

Він вітання наші щирі

Передасть всім дамам милим,

Щоб жили в добрі і мирі

Щоб здійснились їхні мрії,

Щоб коханими були,

Щоб у радості цвіли.

***

Прийми від мене привітання

У цей прекрасний день весни:

І усі найкращі побажання,

Щоби здійснилися вони.

Як перша квітка, будь красива

І будь весела, як весна.

Усе життя живи щасливо,

Кохана будь, й кохай сама!

***

В цей святковий день весняний,

Тобі найкращій, незрівнянній,

Шлю сонячні вітання

І найкращі побажання.

Хай всміхаються троянди,

Хай тюльпани шлють уклін,

Хай освячує кохання

Птахів щебіт передзвін.

Листівки на 8 березня

З допомогою листівки можна привітати з 8 березня як знайомих подруг, так і близьких, коханих жінок. Її можна купити або зробити самому, а можна знайти безліч готових варіантів в інтернеті.

cards.tochka.net
bugaga.ru
dooy.ru