Адвокат Вишинського поскаржився на умови утримання підзахисного / фото УНІАН

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова розповіла про умови утримання у СІЗО підозрюваного у державній зраді керівника РІА "Новости-Україна" Кирила Вишинського.

Про це український омбудсмен повідомила на своїй сторінці у Facebook.

"Вчора адвокатом Кирила Вишинського була розповсюджена інформація, що громадянин України перебуває в Лук’янівському СІЗО у камері без електрики та матраца. Сьогодні працівником Департаменту національного превентивного механізму секретаріату уповноваженого ВР України з прав людини було здійснено моніторинговий візит для перевірки умов тримання Вишинського у Державній установі "Київський слідчий ізолятор", - написала Денісова.

Відео дня

Читайте такожДенісова заявила про критичну ситуацію з лікуванням в РФ українських політв'язнів

За її словами, за результатами перевірки виявлено, що у приміщенні, де утримується Вишинський, достатньо світла - воно має два вікна, кімната електрифікована та чиста, має централізоване опалення та водопостачання.

"Питною водою, побутовим приладдям та посудом чоловіка забезпечено. Вишинський має окреме спальне місце та чисту постіль. Умови утримання відповідають вимогам законодавства, і скарг Вишинський на них не пред’являв", - додала Денісова.

Як повідомляв УНІАН, 20 березня Касаційний кримінальний суд у складі Верховного суду України розгляне скаргу адвокатів на затримання Вишинського.

Колегія суддів розгляне касаційну скаргу адвокатів Вишинського на ухвалу слідчого судді Херсонського міського суду від 28 травня минулого року та ухвалу Апеляційного суду Херсонської області від 5 червня 2018 року про відмову у відкритті апеляційного провадження.

Суть справи полягає в тому, що у травні слідчий суддя Херсонського міського суду відмовив у відкритті провадження за скаргою адвокатів Вишинського на його затримання. Апеляційний суд Херсонської області також відмовився розглядати це питання.

Таким чином Касаційний кримінальний суд має визначити, чи законними були рішення цих двох судів.

*** Затриманому 15 травня 2018 року в Києві Вишинському інкримінують державну зраду і проведення підривної інформаційної діяльності проти України. Його заарештовано за рішенням Херсонського міського суду.

10 січня 2019 року Вишинському і його захисникам повідомили про завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні, їм надано доступ до матеріалів справи. Відтоді підозрюваний знайомиться з матеріалами досудового розслідування.

8 лютого Херсонський міський суд продовжив до 8 квітня строк тримання Вишинського під вартою.

Прокуратура направила обвинувальний акт щодо Вишинського для розгляду по суті до Подільського районного суду Києва.