Відповідна заява прозвучала на відкритому засіданні Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань, що відбулося у прес-центрі ІА «ЛІГАБізнесІнформ» та було присвячене прийняттю Кабміном Постанови №218 від 13.03.2019 р. про внесення змін до Положення про Раду громадського контролю та Порядку її формування.

Голова Ради Максим Болдін пов'язав внесення відповідних змін з прийняттям Радою низки рішень, що стосуються критики діяльності директора ДБР Романа Труби, зокрема, вимоги затвердити Положення про створення Дисциплінарної комісії - єдиного органу, який, відповідно до Закону про ДБР, уповноважений розглядати скарги на діяльність співробітників ДБР та притягувати їх до дисциплінарної відповідальності.

М. Болдін підкреслив, що незважаючи на законні вимоги Ради, Дисциплінарна комісія так і не була створена. Замість цього директор ДБР ініціював перед Кабміном внесення змін до Положення про РГК, прийняття яких дозволить йому керувати Радою одноосібно і в ручному режимі. Також, М. Болдін зазначив, що новий Порядок формування ради виписаний таким чином, що в електронному голосуванні за обрання членів Ради зможуть брати участь не тільки громадяни України, а й громадяни інших держав, в т.ч. і держави-агресора.

Відео дня

У свою чергу Секретар Ради Надія Корінна вказала на порушення директором ДБР Р. Трубою вимог чинного законодавства, оскільки внесення змін до Положення про Раду громадського контролю та Порядку її формування, пройшло без участі громадськості.

За словами Н. Корінної, завдяки цим змінам директор ДБР отримує контроль над Радою і зможе припиняти повноваження його членів на свій розсуд, оскільки відповідні критерії дострокового припинення повноважень члена Ради, в Порядку не прописані. «Фактично, директор може припинити повноваження будь-кого з нас, хто сказав чи зробив те, що його не влаштовує. Ми зможемо тільки в судовому порядку оскаржувати такі рішення», - зазначила вона.

Член Ради Ярослав Романенко вказав на можливі маніпуляції з прийняттям змін до Положення, оскільки проект Положення було отримано членами Ради в іншій редакції, а на момент публічного обговорення цього питання Директором ДБР Р. Трубою з громадськістю, на круглому столі 15.03.2019 р., зміни вже були затверджені Кабміном.

Присутній на заході Директор ДБР Роман Труба так і не зміг обґрунтовано відповісти на питання членів Ради, з якою метою до Положення була внесена норма про право директора достроково припинити повноваження члена ради, а також чому документ надає можливість громадянам інших держав голосувати за обрання членів ради громадського контролю.

 «Рада, більшістю голосів, ухвалила рішення звернутися до Кабінету Міністрів, Прем'єр-міністра України В. Гройсмана щодо скасування вищевказаних нововведень (що дозволить повернути інституційну незалежність Ради), а також вирішити питання про належну правову оцінку діяльності посадових осіб, які ініціювали такі зміни, зокрема директора ДБР Р. Труби», - підсумувала Надія Корінна.