У Сумах через державне недофінансування склалася критична ситуація з лікуванням інсулінозалежних хворих / фото УНІАН

У Сумах через недостатнє державне фінансування на відшкодування вартості препаратів інсуліну склалася критична ситуація з лікуванням інсулінозалежних хворих.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні батьки, діти яких хворіють на цукровий діабет, влаштували акцію під Будинком рад, де розташовані Сумська облдержадміністрація, обласна та міська ради.

Заступник Сумського міського голови Максим Галицький під час зустрічі з учасниками акції наголосив на тому, що міська влада шукатиме кошти, аби хворі на діабет сумчани могли вчасно отримувати ліки.

Відео дня

Позицію міської влади щодо вирішення цього питання Галицький озвучив під час брифінгу, де розповів, що на початку січня Міністерство охорони здоров’я України проінформувало про те, що на лікування хворих на цукровий діабет передбачено фінансування на 87% від потреби.

«Неприємною несподіванкою для Сум стала інформація про виділення для обласного центру лише 4,6 млн грн, що складає 32% від потреби. Ще в січні міська рада та відділ охорони здоров’я звернулися до МОЗ із проханням роз’яснити, чому від заявлених 87% коштів Суми отримали лише 32%, які розподілені на 12 місяців і не можуть бути використані відразу», – зазначив посадовець.

На його думку, пояснень від МОЗ повинно було вимагати обласне управління охорони здоров’я, яке зобов’язане відстоювати права та інтереси жителів всієї області, але навпаки – воно самоусунулось від вирішення цієї проблеми, заявивши, що кошти виділені на область, і облдержадміністрація разом з облрадою мають право розподіляти їх між міськими бюджетами відповідно до потреб.

«Цьогоріч ми зіткнулись із невідповідністю заявленого та доведеного по факту фінансування для придбання інсуліну. Більш того, через незаконні дії обласної влади щодо перереєстрації підприємств обласного підпорядкування до районів області, міський бюджет на сьогодні вже недоотримав понад 15 млн грн. На кінець року ця сума становитиме понад 74 млн грн. Тому ми звертаємось до обласної влади з тим, аби вона переглянула свою позицію і повернули місту ті 15 млн грн, які б повністю забезпечили потребу сумчан в інсуліні», – підкреслив заступник міського голови.

За його словами, в разі ж, якщо обласна влада не піде на такий крок, то місто готове виконувати її функції – дбати про сумчан, хворих на діабет, і забезпечувати їх інсуліном.

За інформацією в. о. начальника міського відділу охорони здоров’я Олени Чумаченко, на сьогодні в Сумах налічується 1,5 тисячі хворих на діабет. Усі вони потребують інсулінотерапії і відповідно до реєстру повинні бути забезпечені ліками протягом року на загальну суму 14 млн грн. Державна субвенція, передана через обласний бюджет, для забезпечення даної категорії хворих ліками по місту склала 4,6 млн грн (32% від потреби), розподіляється на щомісячні асигнування в розмірі 381 тис. грн. Саме на таку суму можуть виписуватись рецепти для отримання ліків. Натомість потреба складає майже 1 млн грн щомісяця.

Сьогодні ж члени постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, науки, культури, туризму, сім’ї, молоді та спорту Сумської міськради одноголосно підтримали пропозицію міського відділу охорони здоров’я про виділення з міського бюджету додаткових 9,5 млн грн на забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет містян. Окрім того, 16 квітня має відбутись позачергова сесія міської ради з даного питання.

Сумський міський голова Олександр Лисенко наголошує, що міська влада може не ремонтувати тротуари та дороги, але соціальні програми скорочувати не буде, бо це життя і здоров’я людей.

«Ми знаходитимемо 1,2 млн грн щомісяця, аби забезпечити інсуліном всіх хворих на діабет сумчан», – заявив Лисенко.

Загалом на Сумщині наразі зареєстровано 5 тис. 227 інсулінозалежних хворих, із них – 198 дітей та 17 вагітних. Загальна потреба на забезпечення хворих інсуліном – більше 48 млн грн, а станом на квітень для області виділено лише майже 16 млн грн цільових коштів.