Шаповал загинув 27 червня в Києві в результаті вибуху автомобіля / з відкритих джерел

Виконавцем теракту, внаслідок якого загинув керівник спеціального резерву ГУР Міноборони Максим Шаповал, є співробітник так званого центру спеціальних операцій «МДБ ДНР» Олег Шутов, а його організатором, як і вбивства полковника Служби безпеки України Олександра Хараберюша, є генерал-лейтенант ФСБ РФ Дмитро Мінаєв.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив голова Служби безпеки України Василь Грицак на брифінгу в Києві.

Читайте такожСБУ заявила про затримання терористичної групи, яка планувала вбивства політиків в Україні

Відео дня

«Шутов Олег Миколайович (9 березня 1966 року народження), мешканець міста Донецьк. Саме ця особа 26 червня 2017 року заклала вибуховий пристрій під автомобіль українського генерала розвідки Максима Шаповала. Ми вперше сьогодні оприлюднюємо дані щодо виконавця цього теракту», - заявив він.

Для цього, за словами Грицака, Шутов орендував квартиру в будинку, в якому мешкав Шаповал. Крім того, він орендував паркомісце поруч з місцем, де ставив свій автомобіль загиблий.

Голова СБУ додав, що після скоєння злочину, Шутов з Києва виїхав до РФ, а звідти -на Донбас.

«Шутов є співробітником так званого центру спеціальних операцій «МДБ ДНР». Цей центр перебуває під постійною опікою офіцерів ФСБ РФ та військової розвідки», - зауважив він.

«Справжнім організатором цих вбивств, внаслідок яких загинули і Олександр Хараберюш, і Максим Шаповал та, мабуть, ліквідований ще один офіцер української розвідки, є генерал-лейтенант ФСБ РФ Мінаєв Дмитро Вікторович – начальник департаменту конррозвідувальних операцій ФСБ РФ, який народився 18 жовтня 1966 року», - додав він.

За словами Грицака, «у дні підривів автомобілів Хараберюша та Шаповала, за нашими перевіреними даними, Мінаєв перебував на Донбасі у так званому центрі спецоперацій «МДБ ДНР».

Як повідомляв УНІАН, Шаповал загинув 27 червня у Києві внаслідок вибуху автомобіля. У поліції подію кваліфікували як теракт. За даними секретаря Ради національної безпеки та оборони Олександра Турчинова, цей теракт було вчинено за таким самим сценарієм, що і вбивство контррозвідника, полковника СБУ Хараберюша у березні 2017 року в Маріуполі.

Шаповал був командиром першої групи спецназу, яка звільняла Донецький аеропорт в 2014 році.