Наступного дня, 21 квітня, - Вербна неділя

Лазаревою суботою називають суботу перед Вербною неділею, або святом Входу Господнього в Єрусалим. За Біблією в цей день Христос воскресив із мертвих праведного Лазаря. Завдяки цій події багато хто увірував в Спасителя. У християнстві воскресіння Лазаря - одне з найбільш знакових чудес, здійснених Ісусом під час його перебування на землі.

Лазарева субота в 2019 році

Цей день випадає на шостий тиждень Великого посту, тобто не має фіксованої дати. У 2019 році віруючі відзначатимуть Лазареву суботу 20 квітня. Наступного дня, 21 квітня, - це Вербна неділя, а рівно через тиждень настане головне свято в православ'ї, Великдень.

Лазарева субота: що не можна робити і їсти, прикмети на свято (відео)

Саме святкування Лазаревої суботи встановлено з давніх часів. Православні християни Кіпру, Болгарії, Греції та інших країн відзначають свято за григоріанським календарем.

Святий Лазар був братом Марфи і Марії, жив з сестрами неподалік від Єрусалиму, в селищі Віфанія.

Христос часто відвідував їх будинок, а Лазаря називав своїм другом. Одного разу Лазар захворів, і коли звістка про це дійшла до Христа, Він сказав: «Це хвороба не до смерті, але до слави Божої, так прославиться через неї Син Божий».

Лазар помер за чотири дні до приходу Ісуса у Віфанію. Почувши про смерть Лазаря, Ісус заплакав», — говориться в Євангелії (Ін. 11, 35). Але Христос велів забрати камінь від печери, в якій поховали праведника, і звернувся до нього: «Лазарю! Іди геть». Померлий воскрес і вийшов з похоронної печери.

Звістка про чудо швидко рознеслася по Іудеї. І коли на наступний день Христос в'їхав у Єрусалим на молодому віслюку, безліч людей зустрічали Його як царя. Вони стелили на Його шляху свій одяг і пальмові гілки. А святий Лазар після свого воскресіння прожив ще 30 років, був єпископом на Кіпрі і проповідував християнство.

Народні прикмети на Лазареву суботу

Якщо у цей день змії, ящірки та інші холоднокровні масово покидають свої нори і гнізда, прийшла справжня весна, тому можна сіяти зерно і виходити на город. Деякі вважають, що саме в Лазареву суботу потрібно посіяти горох, щоб він уродився. Якщо в цей день прочитати "Отче наш", тримаючи в лівій руці вербову гілочку, а правою перехреститися і попросити у Бога фінансового благополуччя, то в сім'ї з'являться гроші і покращиться матеріальне становище.

Лазарева субота 2019: що можна їсти

В цей час ще триває Великий піст 2019. Однак у Лазареву суботу можна їсти рибну ікру, дозволяється також рослинна олія і вино.Традиційні страви на столі в цей день – гречані млинці і каша. Ще готують різні страви з бобових культур та інших круп.Також в цей день господині заздалегідь готують рибні страви, але їх можна лише на наступний день, у Вербну неділю 2019.

Лазарева субота – що не можна робити

Біблія описує цей день дуже важливий і тому потрібно знати, що не можна робити в Лазареву суботу. По-перше, відкласти на потім всю важку роботу. Прання, прибирання і так далі категорично заборонені. На питання, чи можна працювати у Лазареву суботу, існує однозначна відповідь – ні. Краще витратити цей день на прогулянки по друзям і рідним або відвідування церкви. Не варто перестаратися з гуляннями, пишні застілля у Лазареву суботу не рекомендуються.