Жителі окупованих територій скаржаться на погіршення умов життя / фото sprotyv.info

Більшість жителів окупованого Донбасу заявляють, що протягом останнього року їхнє життя погіршилось.

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать презентовані сьогодні результати опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи”.

Читайте також"Ще одне посягання на суверенітет України": ЄС відреагував на указ Путіна про паспорти для жителів ОРДЛО

Відео дня

За словами аналітика Фонду, керівника Центру досліджень проблем РФ Національного інституту стратегічних досліджень Петра Бурковського, більшість опитаних на КПВВ на Донбасі (49%) стверджують, що їхнє життя протягом останніх 12 місяців погіршилося.

“При цьому 16% відповіли, що життя стало нестерпним, а 33% ще можуть справлятися з погіршенням життєвих умов. Разом з тим, 39% заявили, що умови життя не змінились, а 10% - відчули позитивні зміни. Решта - не відповіли”, - зазначив він.

За словами Бурковського, респонденти найчастіше нарікали на загрози воєнного характеру та обмеження можливостей швидкого та вільного пересування між населеними пунктами (48% та 42% відповідно).

“Другим великим блоком питань, які турбують опитаних, йдуть питання соціального та правового характеру. Так, 25% відповіли, що їм важко утримувати свої родини, 23% мають складнощі з отриманням медичної допомоги, 16% і 14% вказують на труднощі з пошуком роботи та отриманням справедливої зарплати.

24% стикаються з проблемами захисту своєї власності від злочинців, а 17% зазнають проблем через зловживання владою (погрози, вимагання хабарів) посадовцями по обидва боки лінії розмежування, 20% визнали труднощі у спілкуванні з родичами”, - підкреслив Бурковського.

Як наголосив аналітик, водночас дослідження показало, що хоча 44% громадян, опитаних на КПВВ, часто стикаються з проблемою отримання пенсій та інших соціальних виплат, однак тільки 23% визнали, що ця проблема лишається для них невирішеною.

“Менш успішним, зі слів опитаних на КПВВ, є просування у вирішенні проблем, пов’язаних з оформленням різних документів (стикалися з проблемою 49%, не вирішеною вона лишилися для 38%)”, - додав Бурковський.

Опитування проводилось з 4 по 23 березня серед 800 респондентів на контрольних пунктах в’їзду-виїзду у Донецькій та Луганській областях (Гнутове, Новотроїцьке, Майорськ, Станиця Луганська).