Суд засудив Лусваргі до 13 років позбавлення волі / фото УНІАН

Суд засудив бразильця Рафаеля Лусваргхі, який воював на боці бойовиків "ДНР", до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури міста Києва у Facebook.

"У четвер, 2 травня 2019 року, за підтримки державного обвинувачення прокуратурою міста Києва Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області засудив до 13 років позбавлення волі громадянина Федеративної Республіки Бразилія Рафаеля Лусваргхі за обвинуваченням в участі у діяльності терористичних організацій та не передбачених законом збройних формувань", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що в ході судового слідства прокурором були наведені беззаперечні докази вини іноземця в інкримінованих злочинах. У свою чергу обвинувачений визнавав свою вину лише в частині участі у діяльності не передбачених законом збройних формувань, однак заперечував участь у діяльності терористичних організацій.

Суд, заслухавши доводи сторін, визнав обвинуваченого винним за ч.1 258-3, ч.2 ст. 260 КК України та призначив йому покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Крім того, суд стягнув з іноземця витрати на проведення експертиз у сумі близько 15 тис. грн.

"При виконанні вироку обвинуваченому буде зараховано строк, проведений ним під вартою, станом на 2 травня", - зауважили в прокуратурі.

Читайте такожЧеському десантникові, який воював за "ДНР", загрожує довічне ув'язнення

Як повідомляв УНІАН, у Києві на початку травня 2018 року націоналісти упіймали бразильця Лусваргі, який, за даними ЗМІ, мешкав у Свято-Покровському Голосіївському монастирі УПЦ (МП), і відвели до СБУ.

За даними спецслужби, у жовтні 2016 року іноземця затримали за участь у бойових діях на боці "ДНР". Стосовно нього слідчі СБУ відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3, ч.4 ст. 260 КК України. У ході досудового слідства було встановлено, що громадянин Бразилії з вересня 2014 року по травень 2015 року брав участь у бойових діях проти сил антитерористичної операції у складі незаконних збройних формувань терористів на Донбасі. Він входив до так званого "1-го мотострілецького батальйону "Вікінг" терористичної організації "ДНР". В СБУ зауважили, що під час розслідування громадянин Бразилії повністю визнав свою провину в інкримінованих йому злочинах.

25 січня 2017 року Лусваргі був засуджений Печерським райсудом Києва до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Сторона захисту подала апеляційну скаргу на це рішення.

Апеляційний суд скасував вищевказаний вирок через процедурні порушення та повернув справу на новий розгляд.

У грудні 2017 року Лусваргі було змінено запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов’язання терміном на 2 місяці.

За результатами визначення підсудності Верховний суд направив провадження проти Лусваргі до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області.

7 травня 2018 року суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

30 жовтня Лусваргі відмовився від послуг адвоката Валентина Рибіна і попросив надати йому державного захисника.