Савченко ознайомлюється із клопотанням про обрання їй запобіжного заходу / фото УНІАН

Підготовче засідання суду з розгляду справи проти народного депутата Надії Савченко і колишнього керівника Центру визволення полонених «Офіцерський корпус» Володимира Рубана знову перенесено.

Як передає кореспондент УНІАН, на початку засідання Броварського міськрайонного суду Київської області з’ясувалося, що на засідання не з’явилися обидва адвокати Рубана: ані Олексій Шевчук, ані Валентин Рибін.

Враховуючи те, що сьогодні суд мав розглядати клопотання про взяття Савченко та Рубана під варту, прокурори попросили суд призначити Рубану адвоката за державні кошти.

Відео дня

Читайте такожРубан виїхав з України - ЗМІ

Однак суд не погодився та переніс підготовче засідання майже на місяць – на 11.00 31 травня.

Слід також зазначити, що Савченко прийшла до суду в супроводі чотирьох адвокатів, й після судового засідання отримала клопотання про обрання їй запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Очікується, що це клопотання та аналогічне клопотання щодо Рубана буде розглянуто на наступному судовому засіданні.

Після засідання прокурори прокоментували журналістам ситуацію. Вони висловили подив з приводу рішення суду перенести майже на три тижні засідання з розгляду клопотань про обрання запобіжних заходів обвинуваченим.

Окрім того, прокурор Олександр Климович повідомив, чому суд ще 15 квітня не продовжив запобіжні заходи Савченко і Рубану. Він пояснив, що прокурори подали до суду клопотання про продовження запобіжних заходів за три тижні до закінчення їхніх термінів, впродовж цього часу суд так і не зібрався на засідання, щоб розглянути ці клопотання. Лише в останній день – 15 квітня - суд почав розглядати ці клопотання. Однак адвокати обвинувачуваних заявили відвід секретарю суду, й у зв’язку з цим розгляд клопотань було призупинено.

Читайте такожСавченко прийшла у Верховну Раду (фото, відео)

За словами Климовича, після цього «Савченко на 40 хвилин пішла в туалет, а адвокат Шевчук просто пішов із засідання».

У ніч на 16 квітня в обох обвинувачуваних спливли терміни тримання під вартою.

Як повідомляв УНІАН, Савченко і Рубана, якого 8 березня 2018 року затримали на лінії розмежування з арсеналом зброї, підозрюють у підготовці терактів і державного перевороту. За даними слідства, вони планували обстріляти будинки в урядовому кварталі та вбити керівництво держави, а також захопити будівлю Верховної Ради. Також правоохоронці задокументували факт перевезення Савченко та Рубаном у листопаді 2017 року зброї з окупованої на підконтрольну Україні територію для вчинення терактів.

Читайте такожСавченко не має наміру йти з політики

22 березня 2018 року Верховна Рада надала згоду на притягнення Савченко до кримінальної відповідальності, затримання та взяття її під варту. У серпні досудове розслідування у кримінальному провадженні проти Рубана і Савченко було завершено.

Справу Савченко і Рубана спочатку передали на розгляд до Слов'янського міськрайонного суду Донецької області, потім до Чернігівського районного суду, Солом’янського районного суду Києва, Дарницького районного суду Києва.

12 квітня 2019 року Київський апеляційний суд направив справу до Броварського міськрайонного суду Київської області.

15 квітня Броварський міськрайонний суд звільнив Савченко і Рубана з-під варти, оскільки спливли терміни їхніх запобіжних заходів.