В МВС нагадали про відповідальність за демонстрацію заборонених символів / фото УНІАН

В Україні до охорони правопорядку під час заходів до Дня Перемоги будуть залучені понад 16 тисяч поліцейських.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк.

Він розповів, що впродовж 8 та 9 травня поліція працюватиме в посиленому режимі цілодобово. Зокрема, громадський порядок охоронятимуть 16,6 тисяч поліцейських, 7 тисяч рятувальників, 6 тисяч прикордонників, 2,3 тисячі нацгвардійців, а також буде задіяно 2 тисячі одиниць спецтехніки. Окрім того, в черговому режимі працюватиме вибухотехнічна служба та слідчо-оперативні групи, які будуть готові негайно реагувати та ситуацію. В цілому, за його словами, заявки подано на понад 1,2 тисяч заходів, у яких візьмуть участь більше 600 тисяч учасників.

Відео дня

Читайте такожДень пам'яті і примирення - як відзначити цей день

Окрім того, він закликав громадян України, які прийдуть на масові заходи, не приносити радянську символіку, зокрема, державні символи СРСР та союзних республік, а також нацистської Німеччини, комуністичну символіку і символіку націонал-соціалістичної робочої партії Німеччини, портрети очільників Компартії та вищих державних органів СРСР, комуністичні та нацистські гасла та цитати. Він наголосив, що не варто також демонструвати назви населених пунктів, вулиць, площ тощо, пов’язаних з прізвищами і псевдонімами партійного та радянського керівництва СРСР, окрім того, публічно співати гімн СРСР і радянських республік.

Шкіряк зауважив, що за демонстрацію комуністичної і нацистської символіки передбачено кримінальну відповідальність, а за публічне використання, носіння георгіївської стрічки - адміністративну відповідальність.

В свою чергу керівник департаменту комунікацій Нацполіції Ярослав Тракало зазначив, що в Києві подано заявки на 5 масових акцій 9 травня із загальною кількістю учасників понад 10 тисяч осіб. При цьому громадський порядок охоронятимуть понад 2 тисячі поліцейських.

Окрім того, він розповів, що район Площі Слави, метро “Арсенальна” та парку Слави, де відбудеться найбільше масових заходів 9 травня, буде під особливо пильною охороною поліції. Він наголосив, що туди громадян допускатимуть через металошукачі та проводитимуть поглиблений поверхневий огляд громадян на предмет заборонених речей, насамперед зброї, ножів, газових балончиків та інших небезпечних предметів.

Говорячи про масові заходи на території парку Слави біля Могили невідомому солдату, Тракало повідомив, що на цю акцію подано заявку на 5 тисяч осіб. Заявник - Рада київської міської організації ветеранів України. За словами Шкіряка, це “колишній бєзсмєртний полк”.

Окрім того, 9 травня в Києві відбудуться акції на Софійській площі, Майдані Незалежності, а також біля Національного музею історії України в Другій світовій війні.

Учасники брифінгу закликали патріотично налаштованих громадян, а також організації, якщо вони побачать порушення закону - використання забороненої символіки, гасел, самостійно не вдаватися до будь-яких дій, а одразу ж повідомляти поліцейським.