На його переконання, сьогодні всі антиукраїнські сили підключилися до знищення в Україні Київського патріархату / фото УНІАН

Почесний патріарх Київський та всієї України-Руси Філарет стверджує, що його хочуть усунути від служіння і відправити на відпочинок, а предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній нібито влаштовує Москву.

Про це йдеться у зверненні Філарета до української православної пастви, розміщеному на сторінці патріарха у Facebook.

Читайте такожФіларет заявив про розкол у ПЦУ і звинуватив Епіфанія

Відео дня

За його словами, на першому засіданні Священного синоду УПЦ (ПЦУ) була спроба усунути патріарха Філарета від служіння створеній ним церкві і відправити на відпочинок.

«За п’ять місяців перебування на посаді предстоятеля митрополит (Епіфаній) жодного разу не служив з патріархом (Філаретом). Домагається співслужіння з предстоятелями інших автокефальних православних церков, а зі своїм патріархом не відслужив жодної літургії, навіть в день 90-ліття патріарха», - додав Філарет.

У зверненні йдеться про те, що митрополит Епіфаній не тільки не співпрацює з патріархом Філаретом, як обіцяв, а навіть і не зустрічається і не телефонує, за виключенням кількох разів.

«На словах перед духовенством і перед журналістами говорить про єдність і співпрацю, а робить все протилежне. Лякає відкликанням томосу, а на ділі робить все, щоб це сталося. Якщо це, не дай Бог, станеться, то він перестане бути предстоятелем і стане рядовим архієреєм», - підкреслив Філарет.

На його переконання, сьогодні всі антиукраїнські сили підключилися на знищення в Україні Київського патріархату.

«Іде переконання українських архієреїв не підтримувати існування в Україні Київського патріархату. Виношується намір на наступному засіданні Священного синоду або Архієрейського собору відправити на відпочинок патріарха Філарета, і цим назавжди вирішити існування в Україні Київського патріархату», - наголошує він.

«Таке рішення буде незаконним і не канонічним, бо патріарх був обраний ні Священним синодом, ні Архієрейським собором, а Помісним собором довічно. Крім того, в прийнятому статуті ПЦУ (УПЦ) на Соборі в св. Софії 15 грудня 2018 року передбачено довічне обрання архієреїв на архієрейські кафедри», - додав патріарх.

У зверненні Філарет зазначає, що «Москва задоволена станом справ в УПЦ (ПЦУ). Те, чого вона не могла досягти різноманітними зусиллями, досягає нині діями нинішнього предстоятеля УПЦ.

«Жодної критики на адресу митрополита Епіфанія немає. Це означає, що Москві угодне таке керівництво. Уповільнився, або і зовсім припинився перехід парафій Московського патріархату в Українську православну церкву, а переходу архієреїв Московського патріархату зовсім не було після отримання томосу про автокефалію. Тому Москва може радіти», - вважає Філарет.

Він зауважив, що усі православні церкви, як не визнавали, так і не визнають ПЦУ, крім вселенського патріарха, не залежно від того, в якому статусі вона є: чи то в статусі митрополії, чи в статусі патріархату.