Ілюстрація \ REUTERS

Сьогодні уперше в Україні святкують офіційно День резервіста.

Читайте такожВ Україні закінчуються збори резервістів – військовики повертаються додому (відео)

Як повідомили УНІАН у Відділі інформації та комунікації Національної гвардії, відповідний указ підписав цього року президент України з огляду на важливу роль резервістів у захисті України, її незалежності та територіальної цілісності.

Відео дня

У разі необхідності, за рахунок резервістів формується військовий особовий склад шляхом проведення мобілізації. Перелік обов’язків резервіста у зв’язку із проходженням служби не передбачає виконання завдань, суміжних з обов’язками контрактних військовослужбовців. Зокрема, мова йдеться про їх незалучення до виконання завдань в зоні проведення Операції об’єднаних сил без проведення мобілізації.

Служба у резерві є добровільною, а охочі можуть підписати контракт з Нацгвардією або Міністерством оборони. Служба спрямована на підготовку і підвищення кваліфікації резервістів для виконання військового обов’язку у мирний і військовий час. Також служба у резерві оплачувана.

Крім того, зазначається, що у Національній гвардії ефективно впроваджено службу у військовому резерві. За 5 років сформовано близько 5 тис. штатних посад. З 2016 року в НГУ проводяться збори з резервістами.

Важливо, що у Нацгвардії можна обирати військову частину для проходження служби у військовому резерві. Так, резервіст точно знає, де і з ким проходитиме службу. Також це є гарантією того, що у разі мобілізації його не зможуть призвати до іншого військового формування без його згоди.

За даними Міноборони, у Збройних силах України наразі 200 тис. резервістів.