У Чернігові сьогодні відбулась акція на підтримку українських моряків, яких вже півроку утримують у полоні в Російській Федерації.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, представники влади і громадськості, небайдужі чернігівці зібралися у сквері Богдана Хмельницького, у центрі міста.

Читайте такожСуд у Москві залишив у СІЗО вісьмох військовополонених українських моряків

Учасники акції тримали в руках плакат з написом «Тримайтеся!».

Організатори, а ними виступили представники кількох політичних сил та громадських організацій, провели акцію без партійних прапорів і символіки.

«Ми прийшли з паперовими корабликами і державними прапорами, щоб нагадати жителям Чернігова, що наші українські моряки перебувають в полоні вже півроку», - зазначила одна з організаторів акції.

Крім того, організатори нагадали, що у Гаазі сьогодні Міжнародний трибунал ООН з морського права має оприлюднити рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ щодо захоплення моряків. Тимчасові заходи полягають у негайному звільненні Росією 24-х українських моряків та поверненні їх додому.

Організатори акції висловили сподівання, що рішення суду буде на користь України.

Захід у Чернігові проходив у рамках всеукраїнської акції «Згадай про моряків. Півроку у полоні».

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» в Криму, після чого їх перевезли в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» в «Лефортово».

17 квітня суд у Москві продовжив терміни арешту всім 24 військовополоненим морякам до кінця липня.