Глава МЗС Франції в суботу відвідає Чорнобиль / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявляє, що 1 червня відвідає зону відчуження Чорнобильської атомної електростанції.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава МЗС Франції сказав журналістам після двосторонньої зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

"Завтра я буду відвідувати Чорнобиль. Як мені здається, вже давно представник іноземного уряду та закордонної країни не відвідував це місто і цю зону", - наголосив Ле Дріан.

Відео дня

"Я їду туди, аби на власні очі побачити нинішній стан реалізації проекту з реабілітації та убезпечення об'єкту Чорнобильськоі АЕС. Це робота, яку, як вам відомо, проводить консорціум у складі провідних французьких компаній", - заявив глава МЗС Франції.

"Але водночас я вбачаю символізм, спрямований у майбутнє в реалізації тих проектів, які ми сьогодні розглядаємо для Чорнобиля, тобто ті проекти, які розгортаються у сфері виробництва сонячної енергії, і я можу лише уявити, наскільки це чудово буде виглядати для подальшої нашої співпраці", - додав міністр.

Читайте такожForeign Policy: Чорнобиль обріс туристами й фільмами про зомбі, але зламані життя лишились

Як повідомляв УНІАН, у травні 2016 року лідери країн "Великої сімки" підтвердили готовність співпрацювати з Україною в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Наприкінці листопада 2016 року будівельна компанія Novarka, що побудувала арку нового безпечного конфайнмента (НБК), завершила процес її насування і монтажу над четвертим енергоблоком ЧАЕС. За даними Держагентства з управління зоною відчуження, арка знизила рівень гама-випромінювання навколо станції порівняно з періодом до встановлення арки в проектне положення в 10 разів.

За інформацією ЄБРР, який управляє фондом «Укриття» для фінансування будівництва арки і всього об'єкта «Укриття», вартість конфайнмента становить 1,5 млрд євро. При цьому реалізація всього плану заходів на ЧАЕС оцінюється в 2,1 млрд євро.

Довідка УНІАН. 26 квітня 1986 року в 1:24 сталася аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. Ця техногенна катастрофа є найбільшою за всю історію світової ядерної енергетики за кількістю загиблих і потерпілих, викидом радіоактивних речовин і економічними збитками.

Для ізоляції зруйнованого енергоблока в листопаді 1986 року був побудований об'єкт «Укриття» (більш відомий як саркофаг).

Після цього ЧАЕС продовжувала свою експлуатацію до грудня 2000 року, коли було зупинено останній працюючий енергоблок №3.

Для подальшого запобігання викиду радіоактивних відходів в атмосферу було прийнято рішення про будівництво НБК.