12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова / фото Радіо Свобода

Старший слідчий ФСБ РФ Іван Романець відмовляється переводити в лікарню кримськотатарського активіста Едема Бекірова, який перебуває в сімферопольському СІЗО окупованого Росією українського Криму.

Читайте такожЄСПЛ зобов'язав владу Росії негайно помістити кримського політв'язня Бекірова в лікарню

Як повідомив кореспонденту проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» адвокат Олексій Ладін, захист направив слідчому російської ФСБ відповідне клопотання про виконання рішення ЄСПЛ стосовно Бекірова.

Відео дня

«Слідчий пояснив, що не бачить підстав для спрямування Бекірова в лікарню. Відмову він мотивував тим, що рішення ЄСПЛ – це не рішення, а лист, і він належним чином не завірений, а через офіційні канали ніякої інформації йому не надходило. Крім того, він послався на те, що Бекірова вже вивозили до лікарні, де він, на думку слідчих, пройшов належне медичне обстеження, за підсумками якого є висновок лікарів про те, що Бекіров може перебувати в СІЗО», – розповів адвокат.

За словами Ладіна, він припускав такий розвиток ситуації, в зв'язку з чим направив низку заяв в офіційні органи Росії.

«Мною були спрямовані заяви на адресу уповноваженого з прав людини в Криму Людмилі Лубіній, її керівництву в Москві – омбудсмену Тетяні Москальковій, керівництву УФСБ в Криму – генерал-лейтенанту Михайлюку, директору ФСБ, Міністерству юстиції, апарату при президенті Росії, уряду Росії, щодо СІЗО і ФСВП Росії. У цих заявах я прошу посприяти в реалізації рішення ЄСПЛ», – сказав Ладін.

Адвокат нагадав, що відмова слідчих виконувати рішення ЄСПЛ потягне за собою порушення інших статей Конвенції про захист прав людини.

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінкордоні з окупованим Кримом. Його звинувачують у зберіганні, поширенні та транспортуванні більш як 10 кг тротилу і 190 бойових набоїв.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Дочка активіста не раз заявляла про погіршення стану його здоров'я.

6 червня підконтрольний Кремлю так званий "Київський райсуд Сімферополя" продовжив Бекірова строк арешту до 12 серпня.

Адвокат Веліляєв заявив, що тяжкохворий Бекіров, якого окупанти вже півроку тримають у СІЗО, може не витримати ще два місяці арешту.

11 червня Євросуд з прав людини зобов'язав владу РФ негайно помістити Бекірова в лікарню.

12 червня ФСБ РФ закінчило слідство у справі Бекірова. Він не визнав вину і повністю підтвердив свої показання, раніше надані в ході слідства, а також уточнив по годинах і по датах, з ким і де перебував у той час, коли він нібито передавав вибухівку і боєприпаси.