Акція «Хто замовив Катю Гандзюк?» у Києві / фото УНИАН

Парламент взяв до відома звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів.

Як передає кореспондент УНІАН, за відповідний проект постанови №10397 проголосували 227 народних депутатів із 304, зареєстрованих у сесійній залі.

У постанові наголошується, що у зв’язку із загостренням ситуації щодо нападів на громадських активістів в Україні, ТСК вважає за необхідне повторно звернути увагу Кабінету міністрів, Генеральної прокуратури, Національної поліції та Служби безпеки України на необхідність проведення повного та всебічного розслідування із дотриманням законних строків за фактами нападів на громадських активістів.

Відео дня

Так, депутати рекомендували Генпрокуратурі, зокрема, посилити нагляд за дотриманням законності у роботі Нацполіції, своєчасно реагувати на всі випадки порушень закону та вживати необхідних заходів реагування у випадках невиконання приписів прокурорів.

Також ГПУ рекомендується провести перевірку щодо наявності достатніх підстав для зміни кваліфікації дій виконавців та організаторів у кримінальному провадженні за фактом вбивства Гандзюк.

Крім того, у звіті Генпрокуратурі рекомендується провести службову перевірку та притягнути до відповідальності винних у розголошені умов угоди обвинувачених зі слідством (у кримінальному провадженні за фактом вбивства Гандзюк).

Міністерству внутрішніх справ рекомендується, зокрема, розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до закону "Про Дисциплінарний статут Національної поліції України" з метою підвищення ефективності службових розслідувань для подальшого притягнення до відповідальності працівників Нацполіції, що неналежним чином виконують покладені на них обов’язки.

Звіт ТСК заплановано направити президенту, голові Верховної Ради, прем’єр-міністру, ГПУ, СБУ, МВС, Нацполіції до відома, розгляду в межах компетенції та відповідного реагування. Генпрокуратура, Служба безпеки, МВС та поліція мають поінформувати парламент за наслідками розгляду матеріалів Тимчасової слідчої комісії у двотижневий термін.

Також постановою передбачається заслухати на пленарному засіданні ВР генпрокурора, керівництво СБУ, МВС та Нацполіції з питань розслідування відомостей щодо нападів на Гандзюк та інших громадських активістів.

Згідно з постановою, повноваження Тимчасової слідчої комісії припинено, а її звіт буде опублікувати в газеті "Голос України".

Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Читайте також"Боляче, гидко та соромно за державу": батько Гандзюк розкритикував вирок вбивцям його доньки

Як повідомляв УНІАН, 31 липня 2018 року в Херсоні невідомий хлюпнув сірчаною кислотою в обличчя керуючої справами Херсонської міськради, активістки Гандзюк. Жінку з хімічним опіком понад 30% тіла госпіталізували. 4 листопада Гандзюк померла.

6 листопада Верховна Рада створила ТСК з розслідування відомостей щодо нападів на Гандзюк та інших громадських активістів.

14 березня голова Нацполіції Сергій Князєв на засіданні ТСК заявив, що з 2014 по 2019 рік в Україні зареєстровано 149 заяв і повідомлень про злочини та події, пов’язані з громадськими активістами. За такими повідомленнями відкрито 144 кримінальні провадження.

Князєв повідомив, що за результатами розслідувань 25-ти проваджень до судів направлені обвинувальні акти, 18 проваджень закрито за відсутністю складу злочину, а 9 передано за підслідністю до підрозділів СБУ чи прокуратури.

Він зазначив, що таким чином станом на середину березня слідчі Нацполіції розслідують 91 кримінальне провадження щодо нападів на активістів. Зокрема, 19 вбивств, 3 факти погрози вбивством, 38 фактів нанесення тілесних ушкоджень та інші.