REUTERS

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова попросила главу Моніторингової місії Організації Об'єднаних Націй з прав людини Матільду Богнер посприяти в переміщенні ув'язнених осіб з окупованого Донбасу на територію України.

Як повідомила омбудсмен у соціальній мережі Facebook, вона більш предметно обговорила з Богнер ситуацію на сході України та пов'язані з конфліктом порушення прав людини - ускладнений перетин лінії розмежування, труднощі з реалізацією соціальних виплат та пенсій.

Читайте такожУкраїні передали ще 64 засуджених, які відбували покарання у ОРДЛО (фото)

Відео дня

Омбудсмен повідомила, що Моніторингова місія ООН з прав людини має представництво в Донецьку та Луганську, а також можливість здійснювати віддалений моніторинг ситуації в окупованому Криму. "Тому я звернулася до Глави місії з проханням про обмін інформацією", - заявила Денісова.

"Репресії проти кримських татар та громадян України, напад на храм ПЦУ в Криму, справи Едема Бекірова, Володимира Балуха, Павла Гриба – на цих питаннях я особливо наголосила", - заявила омбудсмен.

"Також попросила сприяння в переміщенні ув’язнених з ОРДЛО на територію України. Якщо з тимчасово окупованої території Луганської області за останні півроку мені вдалося перемістити вже 319 людей, то окупаційна адміністрація т.зв. «ДНР» блокує цей процес", - наголосила вона.

У цьому зв'язку Денісова уточнила, що передасть Богнер ці справи та справи незаконно утримуваних громадян України в Російській Федерації та Криму.

Як повідомляв УНІАН, Богнер одну з перших своїх робочих поїздок після призначення на посаду здійснить на Донбас.