ФСБ було відмовлено у відкритті кабінету директора без постанови суду / inforesist.org

У Москві провели обшуки в адвокатів кримських татар через справу про "злочинну організацію".

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар "Правової ініціативи" Ксенія Бабич.

«До будівлі, де знаходиться офіс проекту "Правова ініціатива" і її партнерських організацій, увірвалися люди з ФСБ (не представились). За їх словами, у них була постанова про обшук всієї будівлі, і вони проводили обшук в сусідньому офісі, який не відносяться до проекту. Незаконно відібрали телефони у працівників, сфотографували їх паспорти. Почали огляд кабінету, де знаходяться документація. На даний момент, без наявності постанови на обшук, вони намагаються відкрити кабінет нашого директора», - написала вона.

Відео дня

Читайте такожСуд оштрафував ще трьох кримських татар, затриманих під час акції біля Верховного суду в Москві

Пізніше Бабич уточнила, що ФСБ було відмовлено у відкритті без постанови суду кабінету директора, а співробітники отримали свої телефони.

«Зі слів представника ФСБ, обшук в офісному приміщенні пов'язаний зі статтею 210 КК РФ. Документів не пред'явили», - написала Бабич.

Близько 18:30 прес-секретар повідомила, що співробітники Федеральної служби безпеки пішли з будинку, так і не надавши жодних документів. Обшук проводили нібито в сусідній з адвокатами компанії аудиторів. При цьому до ще двох фірм, розташованим на одному поверсі з "Правовою ініціативою", силовики уваги не проявили.

Як повідомляв УНІАН, 12 травня 2016 року в Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків у будинках мусульман, кримських татар, а також у місцевому кафе.

У результаті було затримано і звинувачено у тероризмі чотирьох бахчисарайців: Зеврі Абсеітова, Ремзі Меметова, Руслана Абільтарова і Енвера Мамутова. Їх звинуватили в участі у діяльності організації «Хізб ут-Тахрір», яка визнана в Росії терористичною.

24 грудня 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив фігурантів бахчисарайської справи «Хізб ут-Тахрір»: Мамутова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням волі на 1 рік 6 місяців, Абільтарова, Меметова і Абсеітова - до 9 років колонії суворого режиму з обмеженням волі на 1 рік.

Жоден з фігурантів своєї провини не визнав. Всі вказували на «політично вмотивований характер» кримінальної справи.

11 липня 2019 року Верховний суд РФ скоротив терміни ув'язнення на три місяці.

У цей же день під будівлею Верховного суду РФ були затримані і поміщені в автозаки 46 осіб, які приїхали висловити свій протест у зв'язку з незаконними арештами і підтримати фігурантів бахчисарайської справи "Хізб ут-Тахрір".

Стосовно всіх затриманих було складено адміністративні протоколи про порушення за ч.5 ст.20.2 КоАП РФ (порушення встановленого порядку проведення зборів, мітингу, демонстрації або пікетування).