Суд фактично призупинив ліквідацію УПЦ КП / УНІАН

Окружний адміністративний суд Києва заборонив вчиняти будь-які дії щодо управління та розпорядження майном Релігійної організації «Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату».

Читайте такожНацбанк не зміг продати пам'ятні монети на честь отримання томосу

Про це йдеться в ухвалі ОАСК від 4 вересня, яку оприлюднила прес-служба Київської патріархії.

Відео дня

Згідно з повідомленням, Київська патріархія УПЦ КП подала судовий позов щодо незаконності реєстраційних дій Міністерства культури України «про припинення Київської патріархії УПЦ КП та реєстрації утворення ліквідаційної комісії Київської патріархії УПЦ КП на чолі з Яременком О. В. (митрополитом Черкаським ПЦУ Іоаном)».

У Київській патріархії також наголошують, що 21 серпня за заявою митрополита Черкаського ПЦУ Іоана були заблоковані рахунки Київської патріархії, відкриті в «Ощадному банку України».

Тому, сказано у повідомленні, адвокати Київської патріархії УПЦ КП подали до Окружного адміністративного суду Києва заяви про забезпечення позову. У позові, зокрема, йдеться про заборону митрополиту Черкаському ПЦУ Іоану «вчиняти будь-які дії щодо розпорядження і управління майном Київської патріархії УПЦ КП та вчиняти будь-які дії щодо припинення та ліквідації Релігійної організації «Київська патріархія УПЦ КП» до набрання рішення у даній справі законної сили.

«Сьогодні, 4 вересня, Окружний адміністративний суд міста Києва повністю задовольнив заяву адвокатів Київської патріархії УПЦ КП щодо забезпечення згаданого позову. Відтепер Яременку О. В. (митрополиту Черкаському ПЦУ Іоану) заборонено вчиняти будь-які дії щодо розпорядження і управління майном Київської патріархії УПЦ КП та вчиняти будь-які дії щодо припинення та ліквідації Релігійної організації «Київська патріархія УПЦ КП» до набрання рішення у даній справі законної сили», - заявили у Київській патріархії.

Як повідомляв УНІАН, 20 червня почесний патріарх Філарет ПЦУ скликав "помісний собор", на якому оголосив про відновлення ліквідованої УПЦ Київського патріархату та невизнання томосу про надання автокефалії Православної церкви України.

Філарет заявив, що ПЦУ стала залежною від Константинопольського патріарха. Також він розкритикував отриману українською церквою назву. За його словами, назва церкви мала бути "Українська православна церква".

22 серпня Філарет закликав предстоятеля Православної церкви України Епіфанія відкликати листа до "Ощадбанку" щодо рахунків Київського патріархату і не втручатися в справи УПЦ КП.