Призовний вік в Україні встановлено на рівні 20-27 років / фото УНІАН

Восени на строкову службу в Україні мають призвати 15,2 тис. громадян.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив начальник управління персоналу – заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ, генерал-майор Геннадій Долгашов.

Так, до Збройних сил України планується направити 9 тис. осіб, Нацгвардії - 4,4 тис., Держприкордонслужби - 1 тис., Державної спеціальної служби транспорту - 800 осіб.

Відео дня

Долгашов зазначив, що строк служби становить 18 місяців, але для тих, хто має вищу освіту (ступінь магістра або спеціаліста), - 12 місяців.

Він наголосив, що військовослужбовці строкової служби для виконання бойових завдань в зоні проведення ООС не залучаються.

За словами заступника начальника штабу, видатки на кожного призовника становлять близько 4 тис. 406 грн, при цьому 3 тис. 842 грн призовник отримує як грошову допомогу.

Генерал-майор нагадав, що призовний вік в Україні встановлено на рівні 20-27 років.

Читайте такожУ "Слузі народу" розповіли, чи залишать строкову службу в армії

Він також представив перелік громадян, які можуть отримати відстрочку від армії або звільнення від строкової служби. Це визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби в мирний час; особи, які до дня відправлення на строкову службу досягли 27 років; особи, які виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів; особи, батько або мати, брат або сестра яких загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов’язаних; особи, які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах; особи, які були засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, у тому числі із звільненням від відбування покарання; особи, яким після закінчення навчального закладу присвоєно військові звання офіцерського складу.

Долгашов також нагадав, що за порушення закону про військову службу передбачені два види відповідальності - адміністративна та кримінальна. В якості адміністративного покарання за неявку у військкомат застосовуються штрафи: за перше порушення - від 5 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 119 грн), за повторне порушення - від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 225 грн).

Кримінальна відповідальність за це передбачає обмеження волі на строк до трьох років.