Правозахисники наголошують, що умови в російських СІЗО залишають бажати кращого / фото УНІАН

Стан здоров'я політв'язнів - кримських татар погіршується через умови тримання в СІЗО у Росії та окупованому Криму.

Про це повідомила юрист Ельвіна Семедляєва на зустрічі громадського об'єднання "Кримська солідарність".

Читайте такожСенцов зняв плакат на свою підтримку перед посольством РФ у Берліні (відео)

Відео дня

"Стан здоров'я Джеміля Гафарова зараз критичний, він потребує термінової медичної допомоги. Також: Сервет Газієв, Асан Янік, Енвер Умеров і Арсен Джеппаров, у всіх є ускладнення після перебування у СІЗО. Умови в СІЗО залишають бажати кращого, харчування не відповідає жодним нормам і стандартам, вони описують їжу і воду, яку їм дають, і кажуть, що вода іноді має специфічний смак і запах, а в їжі присутні таргани, тому деякі практично залишаються голодними", - розповіла вона.

За словами Семедляєвої, кримські татари розповідають, що в камерах дуже сиро, по стінах тече вода і всюди пліснява. Через такі умови у деяких в'язнів з'явилися проблеми з диханням.

Юрист зазначила, що політв'язні направляють скарги керівництву СІЗО, яке, замість поліпшення умов утримання, відправляє кримських татар у карцер.

"Адвокати також направляють скарги, але керівництво на них не реагує. Всі ці порушення фіксуються як сім'ями політв'язнів, так і їхніми адвокатами. ЄСПЛ розглядає таке звернення як тортури, а в деяких випадках - як приниження людської гідності", - додала вона.