REUTERS

У Нідерландах шкодують, що Україна видала Росії фігуранта справи щодо збиття літака рейсу МН17 Володимира Цемаха, але розуміють, що українська влада, і, зокрема, президент України Володимир Зеленський стояли перед дуже складною дилемою.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр закордонних справ Королівства Нідерланди Стеф Блок сказав у Києві на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Вадимом Пристайком.

Читайте такожБув наказ знищити: військові розповіли подробиці вивезення Цемаха з Донбасу (відео)

Відео дня

"Ми цінуємо численні моменти контактів під час підготовки останнього обміну заручниками між Російською Федерацією й Україною. Хоча Нідерланди хотіли б побачити інший результат стосовно пана Цемаха, але ми розуміємо серйозні труднощі цієї ситуації", - заявив Блок.

За його словами, він у парламенті Нідерландів брав участь у тривалих обговореннях щодо питання обміну заручників. "І стосовно обміну заручників, в тому числі, Цемаха, я пояснив парламенту, що ми мали тісний контакт перед обміном - між міністром Пристайком і мною, президентом Зеленським і прем'єр-міністром Рютте, який дозволив можливості державному прокурору допитати Цемаха, і ми дуже цінуємо це", - заявив Блок.

Також він зазначив, що цінує конструктивну роль України в рамках Спільної слідчої групи у справі розслідування справи щодо катастрофи літака рейсу MH17.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряки та 11 політв'язнів.

Водночас до РФ повернули 35 осіб, про обмін яких просили росіяни. Усі вони були засуджені в Україні за різні злочини або є фігурантами кримінальних проваджень, серед них - колишній зенітник терористичної організації "ДНР" Цемах.

СБУ затримала Цемаха наприкінці червня в окупованому Сніжному Донецької області.

Дослідники міжнародної групи розслідувачів Bellingcat припускають, що Цемах причетний до збиття літака і був свідком тих подій.

Українські правоохоронці підозрювали Цемаха в участі у діяльності "ДНР" та в організації теракту, внаслідок якого загинули четверо українських військових.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що європейські правоохоронці перед обміном провели з Цемахом необхідні слідчі дії. Також він заявив, що обмін утримуваними особами з РФ міг зірватися через Цемаха.

11 вересня стало відомо, що Нідерланди перекваліфікували фігуранта справи щодо катастрофи MH17 Цемаха зі свідка у підозрюваного.