Визнанню Православної церкви України (ПЦУ) однієї з найбільших православних церков світу Елладською передувала довга робота грецьких архієреїв.

Читайте такожУ РПЦ пригрозили Грецькій церкві "наслідками" за визнання ПЦУПро це йдеться в сюжеті ТСН.

Зазначається, що грецькі архієреї понад півроку вивчали: чи за канонами отримала автокефалію Україна та чи не вплине поява нової церкви на міжнародні відносини. Тим часом посланці з Росії буквально тримали в облозі Елладу останні місяці, але програли.

У Греції, де вирішувалося питання про визнання ПЦУ, російська церква відкрито роздавала книги про «жахи» Томосу. Книги вручали особисто, комусь мало не силою запихали у вікна авто. Хтось їх брав, більшість – ввічливо відмовлялися. Зрештою, в одного з архієреїв урвався терпець – він накричав на делегатів від російської церкви та змусив їх піти.

У підсумку на Соборі з 35 архиєреїв жоден не висловився проти визнання автокефалії Української церкви. Семеро попросили відкласти розгляд. Більшість розповідали про те, як їх шантажували та залякували росіяни. Чи не вперше відкрито.

«Нас ставили в дуже скрутне становище постійними погрозами та залякуваннями з російської сторони. Нам говорили: «Будьте обережні, якщо ви визнаєте автокефальність Української церкви – залишитеся самі». Але ми хочемо залишитися вільними. Тому не піддалися тиску», – розповів митрополит Яннинський Максимус.

Як раніше повідомляв УНІАН, Грецька церква першою визнала Православну церкву України.