Рада повернула місту історичну назву / фото phm.gov.ua

Перейменування Переяслава-Хмельницького на Переяслав – це не тільки повернення місту його історичної назви, але і розвінчання радянського міфу про Переяславську раду 1654 року.

Читайте також"Ти - сєпар!": у Києві в суді сталася бійка через Бандеру й Шухевича (відео)

Про те, чому Верховна Рада перейменувала Переяслав-Хмельницький, розповів співробітник Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Богдан Короленко, передає «Обозреватель».

Відео дня

"Ухвалене Верховною Радою рішення не зовсім у контексті декомунізації. Швидше, оскільки назва міста Переяслав-Хмельницький не містила символіки комуністичного тоталітарного режиму, ми повинні говорити про деколонізацію. Тобто про позбавлення від радянських ідеологічних штампів і кліше", – пояснив Короленко.

Він звернув увагу, що в 1943 році радянська влада перейменувала Переяслав на Переяслав-Хмельницький виключно в "кон'юнктурних цілях", щоб увічнити Переяславську раду 1654 року і роль Богдана Хмельницького.

"Це була демонстрація міфу про "споконвічне прагнення українського народу до єднання з братнім російським народом", – зазначив історик.

"Тому потрібно говорити не стільки про те, що з назви прибрали ім'я Богдана Хмельницького, скільки про деконструкцію радянського міфу про Переяславську раду як про віковічне об'єднання України з Росією... якого, до речі, насправді не було: це був військово-політичний союз", – підсумував фахівець.