Ілюстрація pixabay.com

В одеському цирку в листопаді заплановано виступ трупи з червонокнижним ведмедем, незважаючи на заборону суду експлуатувати тварин.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції заявила лідер ініціативної групи із захисту прав тварин Олена Марченко.

Вона зазначила, що 17 вересня цього року Одеський окружний адміністративний суд заборонив цирку показувати програми з використанням тварин, поки в установі не створять належних умов для їх утримання.

Відео дня

Як уточнила Марченко, раніше до суду звернулись зоозахисники в зв'язку з тим, що керівництво цирку неодноразово ігнорувало приписи Одеської екологічної інспекції про заборону експлуатації звірів через відсутність необхідних умов. Зокрема, відповідних вольєрів.

За словами Марченко, адміністрація цирку не оскаржила рішення окружного адмінсуду, а просто «ігнорує заборону».

«Цирк запросив трупу з дикими тваринами. Трупа, в тому числі на території цирку, використовує червонокнижного бурого ведмедя, що є черговим порушенням законодавства України», - підкреслила Марченко.

Вона акцентувала, що не виключає можливості примусового виконання судового рішення і, як наслідок, кримінальної відповідальності.

За словами керівника громадської організації Animal SOS Odessa Вікторії Козаченко, 24 листопада - в день виступу згаданої трупи - зоозахисники мають намір провести акцію протесту.

«Виступаючи в цирку, тварини зазнають тортур», - заявила Козаченко.

Вона навела як приклад ситуацію з мавпами-капуцинами, яких у цирку тримали в клітці висотою 1,5 м і об'ємом не більше 2 куб. м. «У цій клітці було 7-8 мавп», - акцентувала Козаченко.

Зоозахисниця додала, що стаціонарні приміщення для тварин у цирку перебувають у «жахливому стані», являють собою відсіки по 1,5 кв. м, які, ймовірно, використовують для утримання сільгосптварин.

Також зоозахисники стверджують, що під час одного з недавніх виступів у цирку використовувались носухи, яких примушували стрибати через підпалені кільця. «Це - тортури, жорстоке поводження з тваринами», - сказала Козаченко, додавши, що в одеському цирку немає відповідних вольєрів для утримання тварин загалом і ведмедів зокрема.

Як повідомляв УНІАН, 17 вересня Одеський окружний адміністративний суд розглянув позов екологічної інспекції до ДП «Одеський державний цирк» і заборонив цирку експлуатацію тварин.