Ілюстрація / REUTERS

Європейський Союз та Рада Європи закликають Україну без зволікань ратифікувати Стамбульську конвенцію РЄ про запобігання насильству стосовно жінок.

Як повідомили УНІАН у представництві Європейського Союзу в Україні, починаючи з 26 листопада – Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок – Європейський Союз та Офіс Ради Європи в Україні об'єднують сили задля 16-денної кампанії з підвищення обізнаності про згадану проблему та заклику до дій.

"В Україні насильство над жінками залишається однією з найгостріших соціальних проблем: щорічно кількість жертв сягає 1,1 мільйона", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що таке насильство має руйнівні фізичні та психологічні наслідки для жінок, сімей та громад.

"Трагічно, ця проблема часто залишається прихованою й такою, про яку не повідомляють. Це трапляється через почуття сорому, байдужості чи навіть терпимість до такого насильства", - наголосили в представництві.

Читайте такожУ Брюсселі тисячі людей протестували проти насильства над жінками

При цьому наголошується, що вкрай важливими є освіта, підвищення обізнаності, протидія ґендерним стереотипам, сексизму та нерівності, які часто лежать в основі ґендерного насильства.

"Для держав запобігання та боротьба проти насильства над жінками не є жестом доброї волі, а правовим зобов'язанням. Жертви ґендерно обумовленого насильства мають юридичне право на захист, підтримку соціальних служб та правосуддя", - сказано у повідомленні.

Водночас у представництві зауважують, що ухвалення Україною у 2017 році закону "Про запобігання та протидію домашньому насильству" було позитивним кроком уперед і закликають українську владу без зволікань просувати питання ратифікації Конвенції Ради Європи "Про запобігання та протидію насильству щодо жінок і домашньому насильству" (так званої "Стамбульської конвенції").

Раніше УНІАН повідомляв, що в Києві чоловіка взяли під варту на 3 місяці за систематичне насильство над дружиною. Це перший вирок за домашнє насильство у столиці.