В рамках візиту до Літинського району, 19 грудня, голова Вінницької облдержадміністрації Владислав Скальський передав подарунки від Святого Миколая  вихованцям дитячих будинків сімейного типу Лубчинських  та Нетребських (селище Літин).

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

Гостя радо зустрічали господарі : батько- вихователь Лубчинський Анатолій Адамович та мати-вихователька Лубчинська Інна Михайлівна а також святково одягнені діти різного віку. У  дружньому колі біля ялинки сім’я Лубчинських, яка виховує п’ятеро власних дітей від 6 до 19 років та ще п’ятьох прийомних від 8 до 16, охоче ділилась із очільником області своїми уподобаннями, розповідала про обов’язки в родині. Старші діти з гордістю показували тренажери, а молодші – ігровий майданчик у дворі.

Відео дня

Прийомні діти активні, гарно вчаться та мають цікаві захоплення:

  • Данилюк Дмитро Русланович навчається у 9 класі Літинської СЗШ №2, відвідує гурток « Юний технік» та басейн;
  • Данилюк Олександр Русланович навчається у 8 класі Літинської СЗШ №1, навчається у музичній школі по класу гітари;
  • Данилюк Андрій Русланович навчається у 3 класі Літинської СЗШ №1;
  • Повх Поліна Сергіївна навчається на 1 курсі ДНЗ «Вище професійне училище № 7»  за спеціальністю «Кухар – кондитер»;
  • Повх Дмитро Сергійович навчається  на 1 курсі ДНЗ «Вище професійне училище № 7» Група №20,  спеціальність «Кухар – кондитер».

ДБСТ Лубчинських функціонує на базі приміщення релігійної громади  на правах оренди, загальна площа  будинку - 265,1 кв.м., житлова площа – 139,3 кв.м.; присадибна ділянка - 0,10 га.

Ще одна багатодітна літинська родина на свято Миколая радо вітала високих гостей. Батько-вихователь Нетребський Павло Миколайович (нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеню)  та мати-вихователька: Нетребська Анастасія Євгеніївна  разом  виховують 6-тьох рідних діток  (двоє з яких усиновлені і носять прізвище батьків). Найменшенькому – Євгену Нетребському всього 2 місяці, а найстаршому – Даниїлу – 11 років.

В родині також проживають і виховуються в праці та любові шестеро вихованців:

  • Гринюк Ольга Федорівна, 7 років;
  • Устименко Тетяна Федорівна, 13 років;
  • Жук Юлія Михайлівна, 10 років;
  • Гаманюк Святослав Васильович, 13 років;
  • Гаманюк Максим Михайло Валерійович, 7 років;
  • Гаманюк Сергій Валерійович, 9 років. 

ДБСТ Нетребських функціонує на базі власного приміщення, загальна площа складає 265,1кв.м,. житлова - 141,3 кв.м.; Родина має автомобіль VOLKSWAGEN та присадибну ділянку - 0,15 га .

Дружна родина Нетребських займається столярною справою, тож дітям і батькам було чим здивувати Владислава Скальського. З гордістю діти й батьки-вихователі показали гостям свою майстерню, де виготовляють декоративну сувенірну продукцію з дерева. Звичайно ж, очільник області отримав у подарунок їх власні дерев’яні вироби.

Голова ОДА був приємно вражений побаченим в обох родинах, звичайно ж, не обійшлося без подарунків : обом дитячим будинкам сімейного типу Владислав Скальський подарував по мікрохвильовій печі. А дітям до святкового столу дісталися фрукти і солодощі.

«Коли бачиш такі дитячі будинки сімейного типу, то укріплюєшся в своїй вірі, що гарних людей на світі значно більше. Дійсно, дуже важливо, коли діти мають можливість зростати разом з іншими в родині, замість того, щоб перебувати десь у інтернатному закладі. Це – цивілізована модель, яка повинна розвиватися. Я був би щасливий, якби у Вінницькій області вдалось на 100 % перейти на цю модель виховання»- підсумував свої враження від побаченого Владислав Скальський.

Довідка. На даний час в області створено і функціонує 135 прийомних сімей (ПС) та 57 дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), в яких загалом виховується 625 статусних дітей та осіб з їх числа.

Із 57 ДБСТ: 4 створені на базі приміщень, придбаних за рахунок субвенції з державного бюджету; 2 – на базі приміщень, які є комунальною власністю громад; 3 - на базі приміщень релігійних громадських організацій; 48 – створені на власній житловій  площі громадян (батьків-вихователів).

Протягом 2019 року  в області осиротіло 311 дітей, з них 105 дітей залишились сиротами в результаті смерті батьків, 206 дітей отримали статус дітей, позбавлених батьківського піклування,  на підставі рішень суду про позбавлення батьків батьківських прав,  вироків суду та інших документів. 246-ти дітям вже вдалося  знайти нові родини.

Альтернативна форма сімейного виховання - прийомна сім’я розрахована на виховання в ній від однієї до чотирьох прийомних дітей,  дитячий будинок сімейного типу – сім’я, в якій на вихованні може бути  від 5-ти до 10-ти дітей. Переваги створення ДБСТ – це можливість влаштування в дану сім’ю велику родинну групу дітей, не руйнуючи їх родинні стосунки.