Дії чиновника завдали шкоди на 217,27 млн грн  / Фото: gdb.rferl.org

Детективи Національного бюро повідомили про підозру у державній зраді та заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем директору державного підприємства «Український науково–технічний і впроваджувальний центр комплексного захисту інформації» (Український центр «Безпека»).

Читайте такожНАБУ повідомило про підозру екс-заступниці голови Міграційної служби Пімаховій (відео)

Про це повідомляє прес-служба Національного Антикорупційного бюро України.

Відео дня

Дії особи кваліфіковані за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 191 КК України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).

За даними слідства, у вересні-листопаді 2017 року директор ДП «Безпека», діючи умисно та з корисливих мотивів, вступив у злочинну змову з заступником Міністра економічного розвитку і торгівлі України. Вони домовилися сприяти участі іноземної компанії «Gray Fox Logistics» (США) у виконанні державного оборонного замовлення в частині виготовлення та поставки в Україну «напівавтоматизованої лінії з виробництва корпусу з ведучим пояском снаряду калібрів 152/155 мм з комплексом ЗІП». При цьому посадовці цілком усвідомлювали, що можливості виконати замовлення іноземна організація не має.

У подальшому директор ДП «Безпека» на виконання державного оборонного замовлення забезпечив укладення контракту між «Gray Fox Logistics» та Державною акціонерною холдинговою компанією «Артем» на виготовлення та поставку в Україну спеціалізованої продукції.

Читайте такожДетективи НАБУ повідомили про підозру куму Труби (фото)

Як з’ясувало слідство, внаслідок таких дій «Gray Fox Logistics» у травні 2018  року отримала від ДАХК «Артем» передоплату в сумі 8,29 млн дол. США (на час вчинення злочину — 217,27 млн грн). Проте станом на грудень 2019 року іноземна компанія умов контракту так і не виконала. Таким чином зірвано реалізацію узгоджених етапів виконання державного оборонного замовлення та створено передумови неповного та несвоєчасного забезпечення Збройних сил України боєприпасами критичної номенклатури.

Досудове розслідування вказаних фактів детективи здійснюють з грудня 2019 року разом зі слідчими СБУ в межах спільної слідчої групи, відколи прокурором визначено підслідність кримінальних правопорушень у кримінальному провадженні за детективами НАБУ та СБУ передала матеріали справи до НАБУ. До того слідчі СБУ зібрали докази для повідомлення посадовцю ДП «Безпека» у державній зраді. Згодом детективи НАБУ встановили у його діях й ознаки заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем. Тож детективами за погодженням  з прокурором повідомлено посадовцю про зміну раніше повідомленої підозри та про нову підозру за ч.5 ст.191 КК України.