З початку року піротехніки ДСНС знищили понад 64 тисяч вибухонебезпечних предметів / фото УНІАН

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, як часів минулих війн, так і сучасних боєприпасів. Лише упродовж минулої доби, 16 грудня, піротехніки ДСНС здійснили 62 виїзди, під час яких вилучили та знищили 540 вибухонебезпечних предметів. 

Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

Читайте такожРозведення сил на Донбасі: як біля Петрівського триває розмінування території (фоторепортаж)

Відео дня

Взимку ризик натрапити на небезпечну знахідку хоч і менший, проте існує. Тож, громадяни продовжують знаходити застарілі міни та артснаряди у найрізноманітніших місцях. 

Так, днями група піротехнічних робіт Управління ДСНС у Житомирській області знищила 36 вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Підозрілі металеві предмети, що лежали на поверхні землі біля ями, помітили в лісопосадці селяни. Про знахідку вони негайно повідомили за екстреним номером «101». Фахівці ДСНС, які прибули до місця виклику, ідентифікували предмети як 36 авіаційних бомб часів минулих війн. 

Водночас,  піротехніки Херсонщини вилучили та знищили у безпечному місці п’ять вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни, що були виявлені громадянами при проведенні господарчих будівельних робіт. 

У свою чергу, працівники групи піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС у Чернівецькій області знищили мінометну міну, яку на власній присадибній ділянці виявив місцевий мешканець. 

Крім того, тривають також і роботи з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. 

Так, на Луганщині, впродовж минулої доби піротехнічними розрахунками ДСНС України перевірено 1,25 га місцевості, де було виявлено та вилучено 38 одиниць вибухонебезпечних предметів. 

Водночас на Донеччині піротехнічні розрахунки ДСНС України виявили та вилучили 10 одиниць ВНП. Було обстежено 4,34 га території. 

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 64 тисячі 227 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 1 тисячу 242 авіаційні бомби. 

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.