Ілюстрація / REUTERS

У Луганській області контррозвідка Служби безпеки України викрила комерсантів, які в інтересах терористичної організації "МДБ ЛНР" організували схему незаконного отримання українських соціальних виплат жителями тимчасово окупованої території.

Як повідомляє прес-центр СБУ, оперативники спецслужби встановили, що приватний підприємець з тимчасово підконтрольного бойовикам Алчевська разом з дружиною надавали мешканцям окупованих територій послуги з пасажирських перевезень на підконтрольну українській владі територію та "заочного" оформлення соцвиплат.

Читайте такожФСБ з погрозами намагалася завербувати мешканця Маріуполя (відео)

Відео дня

"Майже рік тому подружжя завербувала так звана "спецслужба" терористів. "МДБ ЛНР", зокрема, поставило перевізникам завдання надавати інформацію про колег, які працюють на каналах пасажирських перевезень. Вони також вимагали надавати перелік клієнтів, які користувалися послугами з оформлення українських соцвиплат. Після кожного маршруту агенти звітували перед кураторами про виконані завдання", - повідомили у прес-центрі СБУ.

Контррозвідники встановили, що псевдоспецслужба "ЛНР" використовувала отримані персональні дані для формування бази громадян, які регулярно відвідують українські державні установи. Бойовики планували потім залучити їх до протиправної діяльності на шкоду державним інтересам України.

Контррозвідники СБУ затримали спільників терористів під час чергового рейсу. При огляді їхнього транспортного засобу правоохоронці виявили понад 150 документів жителів тимчасово окупованої території, зокрема, свідоцтва про спадщину, про смерть, нотаріальні довіреності, трудові книжки, які необхідні для "заочного" оформлення виплат за відсутності отримувачів.

"Показово, що у той час як українська влада докладає максимум зусиль, аби спростити жителям Донбасу отримання соціальних виплат, підприємці переконували людей у складності та вартісному їх оформленні. Вони виманювали у них гроші за неіснуючі послуги", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час проведення контррозвідувальних заходів оперативники СБУ отримали докази фактів співробітництва перевізників зі "спецслужбою" бойовиків та встановили особи кураторів.

Відомості стосовно виявлених співробітників "МДБ ЛНР" долучено до матеріалів раніше відкритого слідчими СБУ кримінального провадження за ч. 1 ст. 258-3 (участь у діяльності терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Наразі встановлюються посадовці українських держустанов, які можуть бути причетними до співпраці з пособниками терористів. Також перевіряється інформація про наявність серед клієнтів "фірми" діючих чи колишніх бойовиків незаконних збройних формувань.