Психолог розповіла про проблему цифрової залежності / фото agenciadenoticias.es

В Україні однією з найпопулярніших проблем дітей стала "цифрова залежність", викликана безконтрольним використанням ґаджетів.

Як цифрові пристрої змінюють психіку малечі та якими проблемами це може обернутися в майбутньому, розповіла в ефірі психолог Любов Прудеус, передає «Обозреватель».

Читайте такожПеревтому та ігроманію визнали хворобами

Відео дня

Експерт зазначила, що нинішнє покоління дітей було народжене в цифрову епоху. За її словами, їхні батьки постійно використовують ґаджети як няню і щиро не розуміють, що це шкодить.

"Якщо попрацювати зі школярами, які ходять до 1-3 класу, з них просто під час уроку "виходить демон"... Вони не можуть довго слухати, не можуть читати тексти. Вони думають – швидше б усе скінчилося, щоб я сів і спокійно грав. Вони намагаються уникати соціальних взаємин – це не цікаво. Їм складно спілкуватися з людьми, тому що це зайва робота для мозку – важка, треба шукати підхід. Для чого це, якщо можна у віртуальному світі задовольняти всі свої потреби – в любові, визнанні тощо?" – розповіла психолог.

За її словами, сьогодні найпопулярнішими проблемами у дітей є синдром порушення уваги та гіперактивності (СПАУ).

"Вони не здатні надовго зосереджувати свою увагу. Це призведе до того, що людина не може глибоко зануритися в предмет. Яким вона стане фахівцем? Особа, що не має навичок взаємодії з оточенням, обираючи між простим і складним, завжди обирає просте. Їм не цікаво з іншими. Люди будуть все більше відходити від інституту сім'ї, від довготермінових стосунків, від стосунків з родичами", – пояснила Прудеус.

Фахівець підкреслила, що цифрова залежність активує в мозку дітей ті ж самі зони, що й наркотики.

"Має бути цифрова гігієна. Ґаджети до 10 років не можна використовувати більше, ніж 15 хвилин на день. До 14 років – більше, ніж 1 годину 15 хвилин на день. Контент, який є зараз, не завжди про мир, добро і злагоду... Насильство, жорстокість і соціопатія – це вже якісь стандартні речі у дітей, якими не займаються, які постійно контактують тільки з машинами – з ґаджетами, телевізорами", – зазначила вона.