Більшість українців вірять у можливість подолання труднощів / фото УНІАН

80% громадян вважає, що Україна здатна подолати наявні труднощі, але не у найближчі кілька років.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 6 по 11 грудня 2019 року.

Зокрема, більшість громадян (80%) вважає, що Україна здатна подолати наявні труднощі, щоправда, на найближчі кілька років сподіваються 25% опитаних. 55% українців відкладають можливість успіху на більш віддалену перспективу. Водночас зовсім не вірять у спроможність країни подолати труднощі лише 11%.

Відео дня

Читайте такожВ Україні побільшало громадян, які готові терпіти матеріальні труднощі для успіху реформ - опитування

Соціологи зазначають, що віра в успіх реформ наприкінці 2019 року є більшою, ніж була у 2018 році. Зараз зовсім не вірять в успіх 13% опитаних, а рік тому - 23%. Водночас цілком впевнені в успіху 13%, а решта вірить, проте має сумніви (38%) або не вірить, але ще має певну надію (31%).

За даними опитування, громадяни вважають головними проблемами, що найбільше заважають розвитку України: корупцію (69%), війну на Донбасі (69%), засилля олігархів в економіці (31%), відсутність професіоналів у владі (25%) та міграцію, виїзд працездатного населення з країни (25%).

***Опитування проводилося в усіх регіонах України крім окупованого Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування опитування здійснено в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.