Обидва законопроекти вже на розгляді у профільному парламентському комітеті / dpchas.com.ua

Проект закону про новий Трудовий кодекс містить норми про обов'язкову компенсацію при звільненні, трудові договори для фрілансерів та декретну відпустку для обох батьків одночасно.

Про це повідомив голова Федерації роботодавців України Дмитро Олійник, якого цитує Сегодня.

На його думку, в Україні назріла необхідність оновлення Закону про працю, а також правил, за якими будуть працювати профспілки. Олійник зазначає, що профспілки стануть справді незалежними, і для них уряд обіцяє написати окремий закон.

Відео дня

«Неможливо не реагувати на ці виклики. Неможливо працювати за старими правилами, не реагувати на те, що ключовий засіб виробництва не станок, а мозок, розум людини. Якщо ми не відреагуємо, ми будемо втрачати конкурентоспроможність, і наша економіка не буде зростати», – заявив глава Федерації роботодавців України.

Він зазначає, що серед нововведень – до звичного безстрокового трудового договору додаються ще шість: строковий, короткостроковий, сезонний, з не фіксованим робочим часом, учнівський і для фрілансу. Відповідно до законопроекту, роботодавці повинні будуть завчасно попередити про звільнення та виплачувати компенсацію – від двох до шести зарплат, залежно від нашого стажу.

«Цей законопроект спрямований на те, щоб вивести тих, хто не захищений зовсім, в зону, де буде захист», – заявила голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту ветеранів Галина Третьякова.

Зазначається, що обидва законопроекти вже на розгляді в профільному парламентському комітеті.

Нагадаємо, за даними Мінекономіки, з 28,5 мільйона українців працездатного віку легально працюють лише 12,8 мільйона.