Ілюстрація / REUTERS

Бойовики «ДНР» торгують своїми полоненими, як живим товаром - у кожного, хто потрапив у катівні російських найманців, з'являється своя ціна.

Читайте такожОприлюднено список 87 незаконно утримуваних «кримської групи»

Про це "Апострофу" розповів звільнений з полону в грудні 2017 року релігієзнавець Ігор Козловський.

Відео дня

"Навіть саме слово "обмін" передбачає економічні відносини, це ж категорія не гуманітарна, а економічна, міняють як товар на товар. А раз ти виступаєш як товар, то автоматично у тебе з'являється ціна, яку тобі доводиться платити. Багато хто не хоче ставати публічними, щоб за них відкрито боролися, тому що в такому випадку їх "ціна" різко зростає ", - говорить Козловський.

Багато родичів тих, хто потрапили в полон до донецьких бойовиків, намагаються вирішити проблему самостійно і не звертаються до правозахисників і волонтерів. Але, навіть якщо необхідні гроші знайдені і заплачені, це не гарантія того, що людина вийде на свободу.

Якщо ж бранець затримався в підвалах ОРДЛО і справа доходить до списків на обмін і переговорів в Мінську, то підключається фейковий «омбудсмен «ДНР» Дар'я Морозова.

"Я знаю випадки, коли для того, щоб внести когось у списки, ходили до Дар'ї Морозової. Але деякі, навпаки, не хочуть, щоб їх вносили в списки, в надії, що їх швидше викуплять", - згадує Ігор Козловський. Йому самому бойовики «ДНР» натякали на те, щоб в обмін на свободу він продав свою квартиру.

До Дар'ї Морозової часто звертаються і самі бойовики - просять включити своїх поплічників, які знаходяться під арештом на підконтрольній Україні території, в списки на обмін. За це платять гроші.

"Один із так званих ополченців в 2017 році говорив, що вони платили Морозовій 6 тисяч доларів, щоб та включила в обмін з боку «ДНР» людей з їхнього батальйону, які потрапили до нас в полон", - розповідає журналіст, екс-бранець Станіслав Асєєв.