В одеському порту перевірятимуть всіх моряків, навіть тих, хто прибув не з Китаю / vv.com.ua

В Одеському морському порту через загрозу коронавірусу епідеміологи перейшли на 100-відсотковий контроль екіпажів суден, що прибувають.

Читайте такожНаразі не встановлено чіткої даті евакуації українців з Китаю - МОЗ

Як повідомили УНІАН у прес-службі порту з посиланням на епідеміологів, такий захід необхідний через специфіку роботи моряків.

Відео дня

«Ми змушені перейти майже на 100-відсотковий контроль екіпажів з урахуванням специфіки роботи моряків. Випадки завезення коронавірусу зафіксовано вже в 26 країнах. Навіть якщо моряк не відвідував Китай останнім часом, ми не знаємо, яким рейсом він летів на чергову зміну екіпажу, з ким контактував у літаку...», - цитує прес-служба лікаря-епідеміолога Ніну Старову.

За її словами, ще до прибуття судна в порт фахівці вивчають документи медико-санітарного призначення, які надає капітаном через морського агента в Інформаційній системі портового співтовариства. Вже безпосередньо на борту судна капітан пред'являє Морську медико-санітарну декларацію й оригінали медико-санітарних документів.

Епідеміологи за допомогою безконтактного інфрачервоного термометра здійснюють температурний скринінг і ознайомлюються з результатами анкетування кожного члена екіпажу (опитувальний лист надсилається капітану заздалегідь).

«Лише пересвідчившись, що на борту судна немає епідемічної загрози,

дається дозвіл на «вільну практику» в порту прибуття і дозвіл представникам контролюючих органів (прикордонникам, митникам) піднятися на борт і продовжити процедуру відкриття кордону», - повідомили в прес-службі.

У разі виявлення хворого, на судні негайно введуть оперативний план протиепідемічних заходів. Зокрема, хворого з підозрою на коронавірус буде ізольовано в судновий ізолятор, або ізолятор порту з наступною госпіталізацією на березі, а само судно поставлять на карантин.

Як зазначається, станом на 6 лютого лікарями-епідеміологами санітарно-карантинного відділу в Одеському порту забезпечено проведення медичного (санітарного) огляду членів екіпажу вже на 25 морських суднах, які здійснюють міжнародні перевезення. З них 5 прибули з Китаю, зокрема 4 вийшли з китайських портів до спалаху епідемії коронавирусу в місті Ухань.

У прес-службі додали, що ввечері в середу, 5 лютого, до причалу №42 у Хлібній гавані пришвартувався 300-метровий контейнеровоз «COSCO SHIPPING SEINE» (прапор - Гонконг). Судно прибуло до Одеси після заходу в порти Китаю вже під час інкубаційного періоду коронавірусу 2019-nCoV.