29 грудня на КПВВ «Майорське» в Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами / фото ОП

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що веде переговори щодо купівлі квартир для звільнених 29 грудня 2019 року з полону в ОРДЛО українців.

Про це вона повідомила у Facebook.

«В інформаційному просторі з’являються повідомлення про те, що начебто долею звільнених 29 грудня 2019 року з полону громадян України ніхто не опікується. Ще раз хочу наголосити, що секретаріатом уповноваженого була проведена ретельна робота щодо збору інформації про нагальні потреби та соціальне забезпечення», - підкреслила вона.

Відео дня

За словами Денісової, наразі звільнені особи, які мали потребу у відновленні документів, що посвідчують особу та громадянство, їх отримали.

«За мого сприяння Служба зайнятості провела для цих громадян роботу щодо пошуку вакансій, які передбачають надання житла. Більшість на ці пропозиції погодилась. Водночас 12 осіб з числа звільнених досі не визначились з місцем роботи та проживання», - зауважила омбудсмен.

Також, за словами Денісової, Офіс президента проводить переговори щодо купівлі квартир для звільнених громадян, адже є значна потреба у їх кількості. «Доки триває цей процес, наші громадяни забезпечені тимчасовим житлом, а дехто виявив бажання проживати у своїх рідних та близьких», - повідомила уповноважений ВР з прав людини.

Читайте такожУ Мінветеранів обіцяють по 100 тисяч гривень допомоги екс-бранцям "ЛДНР" вже наступного тижня

Вона зазначила також, що 27 лютого відбудеться засідання міжвідомчої комісії з розгляду питань, пов’язаних з визнанням осіб такими, що були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії проти України, та здійсненням заходів, спрямованих на їх соціальний захист, яка розгляне питання та прийме рішення щодо виплати грошової компенсації у розмірі 100 тис. грн.

«Щодо стану здоров’я, можу впевнено сказати, що усім звільненим надано висококваліфіковану медичну допомогу, в тому числі, і стоматологічну. Крім того, 11 осіб закінчують курс реабілітації в Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни «Циблі». Прошу не розповсюджувати неперевірену та недостовірну інформацію щодо стану соціального забезпечення звільнених громадян України, адже усі процеси, пов’язані з якнайшвидшим поверненням їх до мирного життя, потребують певного часу. Доля кожного з них перебуває на моєму особистому контролі», - резюмувала Денісова.

Як повідомляв УНІАН, 29 грудня на КПВВ «Майорське» в Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО. Україні повернули 76 людей (12 військових та 64 цивільних) в обмін на 124 особи зі списку ОРДЛО.