Джемілєв вважає, що деякі кримські татари можуть відмовитися брати участь в обміні полонених / фото УНІАН

Кримські татари можуть відмовитися брати участь у майбутньому обміні утримуваними особами, якщо дізнаються, що їх планують обміняти «на бандитів».

Про це заявив лідер кримськотатарського народу і депутат від «Європейської Солідарності» Мустафа Джемілєв, повідомляє «Громадське радіо».

«Нам передали список з СБУ на затвердження. І невдовзі вони за будь-яку ціну все-таки планують обмінювати людей. Але ми для себе визначили пріоритеті: обмінювати потрібно передовсім тих, у кого найбільші терміни, наприклад, 17−18 років і за станом здоров’я», — зазначив Джемілєв.

Відео дня

Читайте такожСписки вже готові: Джемілєв розповів, як обмінюватимуть кримських татар

Він також заявив, що списки на обмін уже сформовані, але Росія зараз не веде розмов про нього.

«Але я мушу сказати, що росіяни категорично проти звільнення кримських татар. По-друге, у нас там доволі ідейні люди. Якщо вони дізнаються, що їх обмінюють на бандитів, то вони можуть і відмовитися», — додав Джемілєв.

5 березня президент України Володимир Зеленський повідомив, що українська сторона в Тристоронній контактній групі передала список з понад 200 прізвищами для майбутнього обміну полонених. Президент сподівається на проведення обміну в березні.

Уповноважена з прав людини Людмила Денісова заявляла, що Україна включила у список 86 кримських татар.

Нагадаємо, 29 грудня відбувся великий обмін утримуваними особами між Україною і так званими «ДНР» і «ЛНР». З полону бойовиків повернулися 76 українців, зокрема журналіст Станіслав Асєєв, який перебував у полоні понад 2 роки. СБУ оприлюднила імена всіх звільнених з полону українців: це 12 військових і 64 цивільних.

У прес-службі Володимира Зеленського зазначили, що всього звільнили 81 людину, але 5 людей залишилися на непідконтрольній території. У межах обміну Україна передала бойовикам понад 120 людей, ще 17 відмовилися брати участь в обміні. Українська влада зокрема передала колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілах на Інститутській у 2014 році, та бразильця Рафаеля Лусваргі.