За словами дитячого омбудсмена, він звернувся в поліцію з вимогою розслідувати подію / кадр з фільму

Дитячий омбудсмен Микола Кулеба звернувся в поліцію з вимогою розслідувати використання немовлят з українських дитячих будинків у зйомках фільму "Дау. Дегенерація" зі сценами насильства.

Про це Кулеба повідомив на своїй сторінці в Facebook.

"За попередньо отриманою інформацією, у зйомках використовували дітей з будинку дитини. У кадрах - діти. Це діти, для яких участь в таких зйомках може бути травмою на все життя! Є також і інші факти, які не потребують підтвердження", - зазначив Кулеба.

Відео дня

За словами дитячого омбудсмена, він звернувся в поліцію з вимогою розслідувати ймовірність зазначених фактів і встановити осіб, які санкціонували, використання дітей у зйомках фільму.

Омбудсмен попросив написати йому всіх, хто володіє якою-небудь інформацією про ситуації / кадр з фільму

Також він попросив написати йому всіх, хто володіє якою-небудь інформацією про ситуацію.

Відома журналістка Яніна Соколова також розкритикувала режисера скандального фільму "Дау.Дегенерація" росіянина Іллі Хржановського за демонстрацію кадрів насильства над дітьми з харківського притулку.

Читайте такожУ Києві зросла кількість звернень про психологічну підтримку від чоловіків з суїцидальними настроями – КМДА

А також закликала Нацполіцію відреагувати на безпрецедентний злочин. Жорсткий пост на її сторінці в Facebook підтримали понад 7,8 тисяч користувачів, залишивши під ним понад 600 коментарів.

"Так, це кіно. Ні, на фото не манекен, дитина справжня. Так, її ніхто не питав, чи хоче вона тортур... Всі актори і знімальна група фільму підписали угоду про нерозголошення того, що відбувалося на майданчику. Але це дорослі. Дитина, яку європейці побачили в кадрі, не викликала обурення у громадськості", – зазначила журналістка.

Організатори зйомок виправдали свої дії тим, що на знімальному майданчику були присутні опікуни дітей.

Діти, задіяні в проекті «Дау. Дегенерація», дійсно з дитбудинку, проте на зйомках були присутні їхні опікуни, а всі дії були узгоджені з органами опіки. Про це йдеться в заяві компанії «Феномен-Україна» на ім'я уповноваженого з прав дитини Миколи Кулеби, пише InfoResist.

Як зазначив генеральний директор кінофундації Національний центр Олександра Довженка Іван Козленко, фільм "Дау" знімався на замовлення Держкіно за бюджетні кошти. В якості авансу за створення фільму було сплачено понад 5 млн гривень. Стрічка була схвалена і високо оцінена комісією Держкіно у квітні 2018 року. У 2019 році відбувся його показ в Парижі в непублічному форматі. Однак, тоді це був "материнський" фільм" - байопік, і в ньому були відсутні сцени насильства над дітьми, повідомляє "Країна".

Проект став скандальним ще до початку показу через сцен насильства і сексу, багато з яких були реальними. Режисера звинувачували в нелюдське ставлення до учасників знімального процесу.