'Ви не знаєте, що таке війна': щоденник маленької українки опублікує 18 країн (відео)

"Ви не знаєте, що таке війна" - з такою назвою щоденник 12-річної Єви Скалецької з Харкова, в якому дитина описувала свої емоції і все, що з нею відбувається під час падіння російських бомб, втрати квартири і виїзду за кордон, опублікувало англійське видавництво.

Як йдеться у сюжеті ТСН, нині книга нашої Єви продається у британських книгарнях. А аудіоверсію озвучила акторка Кіра Найтлі.

Дівчинка, про щоденник якої пишуть майже всі світові ЗМІ, нині мешкає в Ірландії. Але усім розповідає про 24 лютого й про улюблений Харків. За тиждень від початку повномасштабного вторгення РФ квартири Єви не стало, на будинок Росія скинула касетну бомбу. 

Виховує дівчинку бабуся Ірина Скалецька, її батько в Росії, а мама - у Туреччині. Після першого ж спускання у підвал Єва почала вести щоденник. Бабуся розповіла, що вони тиждень жили під бомбардуваннями у Харкові, а потім виїхали до Дніпра, згодом поїхали до Ужгорода. Коли в центр для біженців на заході України приїхали британські журналісти, вона розповіла про свій щоденник. Представники ЗМІ запропонували дівчинці з бабусею вирушити до Ірландії. 

У Єви навіть з'явився літературний агент, а за її щоденник навіть була боротьба між видавництвами. Перемогло те, що публікувало "Гаррі Поттера". Аудіоверсію начитала Кіра Найтлі, акторка каже, що з дівчинкою не знайома, але для неї велика честь бути причетною до цього щоденника. 

Нині Єві вже запропонували 18 контрактів з приводу публікації книги в різних країнах, зовсім скоро вона вийде й українською. Ще Єва хоче колись пожити у Лондоні, та додає: закордон не заміняє рідного дому. 

Щоденник 8-річного хлопчика з Маріуполя

На початку травня 2022 року мережу сколихнули кілька сторінок з дитячого рукопису. У щоденнику, фото сторінок якого облетіли весь світ, хлопчик пише: "У мене померли дві собаки, бабуся і помер мій Маріуполь". Загиблих бабусю і собак хлопчик намалював як ангелів - з крилами.

Лише на 100-й день війни 8-річному Єгору - автору "Маріупольського щоденника", який змусив плакати всю Україну, разом з мамою Оленою, сестричкою Веронікою та бабцею Тетяною вдалось виїхати до Запоріжжя.

Вас також можуть зацікавити новини: