Безпосередні виконавці не притягувалися до відповідальності за малозначність правопорушення / Фото varta1.com

Організаторам провокації з перекриттям дороги на Львівщині загрожує кримінальне покарання, а виконавців відпустили за малозначністю правопорушення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив керівник апарату голови СБУ Василь Ткачук.

“Кримінальне провадження зареєстровано за статтями 110, ч. 2, - посягання на територіальну цілісність України, поєднане з розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Крім того, це стаття 345 - перешкоджання діяльності правоохоронних органів; стаття 161 - розпалювання міжнаціональної ворожнечі, а також стаття 296 - хуліганство. Наші слідчі разом з Генпрокуратурою кваліфікують цю подію саме таким чином”, - сказав Ткачук.

Відео дня

Він також додав, що слідство зараз вживає заходів із встановлення та затримання організаторів цих злочинів.

Читайте такожНа Львівщині поліція затримала 80 учасників перекриття траси біля польського кордону (фото)

А що стосується безпосередніх виконавців - людей переважно з західних областей України, яких за гроші або обманом втягнули в цю провокацію, - то їхні особи були встановлені, але до відповідальності вони не притягувалися за малозначність правопорушення, сказав Ткачук.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні на Львівщині поліція затримала 80 людей, які вранці брали участь в акції перекриття руху транспорту поблизу українсько-польського кордону. На трасі близько 200 осіб з плакатами українською та польською мовою «Поляки – наші брати» перекривали рух транспорту і палили шини на автодорозі.

В СБУ заявили, що перекриття дороги - це провокація Росії, що є "частиною загального задуму в рамках російської спеціальної інформаційної операції, яка саме направлена на провокування і розпалювання міжетнічної і міжнаціональної ворожнечі між поляками та українцями". "Також направлена на маніпулювання громадською думкою і створення відповідного негативного іміджу України у Європі", - наголосив начальник Апарату голови СБУ Олександр Ткачук.