Перший в Україні мілітарі-готель почне працювати з 1 березня цього року.

Про це кореспонденту УНІАН сьогодні повідомив завідувач кафедри туризму Ужгородського національного університету Федір ШАНДОР.

За його словами, з 1 березня офіційно запрацює перший в Україні мілітарі-готель під назвою «Ґрінгоф», який розташований у Воловецькому районі Закарпатської області. У концепцію готелю закладена історія військової лінії Арпада часів Другої Світової війни.

Відео дня

«Це фактично ще одна принада для туристів, ми вважаємо, що чимало дослідників історії, нащадків подій Другої Світової війни, та й просто цінителів усього цікавого та неординарного не лише з України, а з усієї Центральної Європи приїдуть сюди», - зазначив Ф.ШАНДОР.

За його словами, готель «Ґрінгоф» невеликий, має всього 8 кімнат, але кожна з них присвячена певній із 6 військових ліній, які свого часу проходили територією Закарпаття.

«На стінах та в коридорах готелю розташовані військові карти часів Другої Світової війни, різноманітна зброя, одяг тощо - усе, що стосується тих часів, і що здатне розповісти про атмосферу та події тих часів», - повідомив Ф.ШАНДОР.

Він також сказав, що інвестором готелю є приватний підприємець з Києва, який відмовився називати вартість будівництва та, що найголовніше, експонатів готелю, мотивуючи це комерційною таємницею.

Довідка УНІАН. Лі́нія Арпа́да створювалася угорськими військовими в Східних Карпатах у 1943-1944 роках для оборони від наступаючої Червоної Армії і простягалася майже на 600 кілометрів, крайніми точками якої були перевал Дукля на Заході та перевал Яблунецький на Сході. В ході будівництва виникла потреба побудувати ефективну лінію оборони з мінімальними затратами і в найкоротші терміни.

Оборону на лінії Арпада вела 13-та піхотна дивізія 1-ї угорської армії. Лінія Арпада не була суцільною і складалася з окремих вузлів оборони.

Всього ж на лінії Арпада тільки в межах 4-ого Українського фронту було побудовано 99 опорних пунктів, 759 ДОТів, 394 ДЗОТи, 439 відкритих вогневих рубежів, 400 км траншей і стрілецьких окопів, 135 км противотанкових перепон.

Закарпатськими фахівцями з туризму вже розроблено Військовий туристичний маршрут «Лінія Арпада» (Свалява-Уклин-Верхня Грабівниця-Підполоззя-Гукливе-Міжгіря-Синевир).