В Україні сьогодні відзначається День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. 9 травня відзначається як День перемоги над нацизмом замість встановленого з радянських часів Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

У деяких містах України відбулися сутички: постраждали 8 поліцейських, затримано близько 50 осіб. Локальні зіткнення відбулися в Одесі, Запоріжжі, Дніпрі, Києві.

Відео дня

Так в Києві, колона учасників акції "Безсмертний полк" пройшла до Алеї Слави. Також у Києві вранці 9 травня на вулиці Мазепи, 6, у Печерському районі (неподалік від станції метро "Арсенальна") біля штабу організації українських націоналістів ОУН Коханівського накопичилося багато поліції, вона штурмом увійшла в будівлю.

Спочатку співробітники поліції оточили будівлю, а потім в їхній бік полетіли фаєри. Пізніше активісти з офісу ОУН Коханівського кидали яйця в правоохоронців, учасників акції "Безсмертний полк" та журналістів. В офісі ОУН поліція затримала 24 людини.

Пізніше стало відомо, що представники ОУН пікетують Печерське відділення поліції, в якому знаходяться 15 затриманих під час сутичок під офісом ОУН. У поліції повідомляють, що під відділенням - 50 осіб мітингувальників.

У Запоріжжі на заходах, присвячених 9 травня, сталася бійка. Потерпілим виявився начальник патрульної поліції Роман Пилипенко. Під час сутички між учасниками люди використовували газові балончики.

Читайте такожУ Сумах облили жовтою фарбою пам’ятний знак Небесній сотні

Під будівлею мерії відбулися зіткнення між представниками так званого «Безсмертного полку» і проукраїнськими активістами, серед яких чимало ветеранів АТО.

У Харкові під час покладання квітів до Меморіалу Слави сталася сутичка між учасниками акції «Безсмертний полк» та патріотично налаштованими активістами. Загалом у заході взяли участь близько 5 тис. людей.

В Одесі на Алеї Слави відбулося ще кілька сутичок між українськими активістами та учасниками акції «Безсмертний полк». На Алеї Слави були затримані 2 особи за напис «СРСР» на одязі і поширення забороненої поліграфічної продукції. Тут же учасники акції «Безсмертний полк» напали на активіста, який підняв портрет відомого українського націоналіста Романа Шухевича.

Читайте такожВ Одесі озброєний чоловік у військовій формі намагався проїхати по Алеї Слави на мопеді

9 травня в Дніпрі пройшли масові заходи з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Під час проходження колони між представниками Соціалістичної партії і активістами сталося зіткнення. Причиною стало використання політичної символіки - прапорів. Активісти вимагали прибрати прапори.

Крім цього, під час проходження колони «Опозиційного блоку» виник ще один конфлікт. В результаті зазначених пригод травмовано 14 осіб - 8 учасників заходу і 6 поліцейських.

Читайте такожУ мережі з'явилося відео зіткнень і затримань 9 травня у Києві

У Львові заходи до Дня перемоги над нацизмом пройшли без інцидентів. На Пагорбі Слави сьогодні запалили "вічний вогонь", але почесної варти не було і офіційні заходи не проводилися.

У Донецькій області заходи з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні також пройшли без провокацій. У 34 населених пунктах регіону пройшло 60 масових заходів.