Лідери країн ЄС сьогодні, 22 лютого, збираються в Берліні, щоб виробити спільну позицію щодо боротьби зі світовою економічною кризою.

Як передає Бі-Бі-Сі, дійти спільної думки буде нелегко через різні підходи учасників саміту до вирішення економічних проблем.

Зокрема, Німеччина виступає за жорсткіше регулювання світових фінансових ринків.

Відео дня

Як заявила канцлер Німеччини Ангела МЕРКЕЛЬ у своєму щотижневому відеозверненні, у законах ЄС про контроль за фінансовими продуктами “більше не повинно залишитися ніяких дірок".

Пропозицію про посилення регулювання діяльності ринків підтримують деякі інші країни, у тому числі й Велика Британія.

У день початку зустрічі в Берліні британський прем`єр-міністр Гордон БРАУН закликав фінансові кола повернутися до обережних, обачних методів роботи. На думку прем`єра, комерційним банкам варто зосередитися на наданні послуг за ощадними рахунками і позик для рядових низькооплачуваних службовців, і не займатися ризикованим інвестуванням на міжнародному рівні.

Президент Франції Ніколя САРКОЗІ заявив, що чекає від сьогоднішньої зустрічі конкретних результатів, і не потерпить "крихкий компроміс або швидке рішення" у виробленні позиції ЄС з питання кризи.

"Серйозність кризи, її глибина вимагають фундаментальних змін. Нам треба знову почати будувати капіталізм з нуля, зробивши його більш моральним. От чому я хочу чіткої відповіді (від зустрічі) в Берліні", - сказав французький лідер.