Народний депутат України, лідер “Фронту змін” Арсеній ЯЦЕНЮК заявляє, що для стабілізації курсу гривні необхідно негайно «легалізувати» керівників Національного банку та Міністерства фінансів.

Як наголосив він під час учорашньої прес-конференції у Тернополі, це має бути перший найнеобхідніший крок.

“Другий крок – отримати кредит МВФ, бо більше нам кредит навряд чи хтось дасть. А якщо й дадуть, то це буде кредит з політичним підтекстом”, - заявив А.ЯЦЕНЮК.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, він також висловив “дуже глибокі сумніви, що протягом 2009 року в Україну зможуть надійти іноземні інвестиції”.

“Ще більші сумніви з приводу того, що можна отримати кошти від приватизації. Їх можна отримати, але це означає задарма продати об’єкти”, - вважає А.ЯЦЕНЮК.

Ще один чинник, який може вплинути на стабілізацію курсу, - це експорт, сказав депутат. “Тут усе залежатиме від глобального споживання. Як тільки оживе світова економіка, як збільшиться попит, у нас збільшиться валютна виручка”, - прогнозує А.ЯЦЕНЮК.

Він також вважає, що Україні варто вести переговори з федеральною резервною системою США. “Чому центральний банк США? Тому що це основний емітент доларів. Американці підписали 5 угод із зоною економічного впливу США. Ми не входимо до цієї зони, але якби НБУ отримало звідти кредит, це б теж стабілізувало курс. За таких умов ми матимемо дуже помірну девальвацію або навіть стабілізацію”, - зазначив він.

“Якщо не буде зроблено усього сказаного, я не бачу підстав для покращення курсу”, - підкреслив А.ЯЦЕНЮК.

При цьому він відмовився спрогнозувати, коли курс гривні стабілізується і на якій позначці. “Як людина, яка спеціалізується на фінансах, я не дам жодного прогнозу, тому що прогноз – це абсурд. Прогноз міняється в залежності від того, як працює економіка. Скажу лише, що якщо курс росте із 5 грн. до 7, то це нормально, тому що експортери можуть більше заробити, а імпорт гаситься. Але якщо долар переходить межу 9-10 грн. - це вже крах банківської системи. Не буде чим повертати кредити ні внутрішні, ні зовнішні. Якщо курс переступить 10-12 грн., то я тоді вже не бачу виходу”, - сказав А.ЯЦЕНЮК.