Столичні ініціативи

У Львові розпочався 83-й Міжнародний Конгрес ПЕН-клубу, який вперше проводиться в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, тема цьогорічного Конгресу, який у різних локаціях міста триватиме до 27 вересня, «Відстоювання правди у добу пропаганди».

Офіційна церемонія відкриття відбулась увечері 18 вересня у Львівському національному університеті імені Івана Франка. До присутніх з вітальними виступами звернулись президент ПЕН Інтернешнл Дженніфер Клемент, президент українського ПЕН-Клубу Микола Рябчук, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький.

Відео дня

Читайте такожЛьвів починає редизайн логотипу міста

Під час Конгресу, Львів на декілька днів стане світовим центром літературних та інтелектуальних дискусій за участі літераторів з-понад 70 країн світу.

Серед гостей - нобелівські лауреати Світлана Алексієвіч (Білорусь) та Герта Мюллер (Румунія-Німеччина), неодноразовий нобелівський номінант Адам Загаєвський (Польща), Пітер Померанцев (Велика Британія), Людмила Уліцька (Росія), Пол Остер (США), сучасні українські письменники Юрій Андрухович, Андрій Курков, Сергій Жадан, Олена Стяжкіна та 200 літераторів з усього світу.

«Для ПЕН – однієї з найстаріших правозахисних організацій світу – важливо бути в Україні в такий момент і захищати свободу слова і літературу. Вдячні українському ПЕН-Клубу, що ви стали господарями цього важливого конгресу. Уряд Росії та його пропаганда, поширення неправдивої інформації веде не лише до маніпуляції думок у світі, а, фактично, призвів до розподілу української нації. Ми бачимо, що атмосфера не дуже сприятлива для довіри, і люди вже не просто повірили у неправдивість певної інформації, а ця неправдива інформація стала життям. Ми - літературна організація, однак, добре знаємо, як література постійно викриває різні трагедії, які відбуваються в історії людства», - зазначила під час церемонії відкриття президент ПЕН Інтернешнл Дженніфер Клемент.

Довідка УНІАН.ПЕН-Клуб (International PEN) - вагома міжнародна неурядова організація, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів від 1921 року. Його назва утворена від англійського слова «pen» – ручка, що є водночас абревіатурою слів Poets, Playwrights, Essayists and Novelists – «поети, драматурги, есеїсти, романісти». Також до ПЕН-клубу входять журналісти, історики, видавці, загалом понад 25 тис. членів із усього світу. ПЕН-Клуб перебуває у формальних консультаційних зв'язках з ЮНЕСКО і має спеціальний консультативний статус в Економічній і Соціальній Раді ООН. Це одна із найстаріших організацій, яка бореться за права людини й одна з перших міжнародних письменницьких організацій. Свого часу до ПЕН-Клубу входили Джозеф Конрад, Бернард Шоу, Герберт Уелс, а очолювали його Джон Голсуорсі, Генріх Белль, Маріо Варгас Льйоса.

Президентами українського ПЕН-центру були поет Микола Вінграновський, правозахисник і публіцист Євген Сверстюк, філософ і релігієзнавець Мирослав Маринович. Нині організацію очолює Микола Рябчук – публіцист, письменник і науковець.

Нагадаємо, раніше "Правий сектор" зірвав презентацію книги "Ліва Європа"на Форумі видавців у Львові.