УНІАН

Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів (№7277). Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 294 народних депутата із 358, зареєстрованих у сесійній залі.

Законом встановлюється, що за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, державний виконавець виносить вмотивовані постанови: про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України та про встановлення тимчасового обмеження для нього у праві керування транспортними засобами - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Також передбачено встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, а також встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Відео дня

Крім того, законом визначено випадки, коли тимчасове обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами не може бути застосовано.

Законом встановлюється, що несплата аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, тягне за собою виконання суспільно корисних робіт строком від 120 до 240 годин.

Суспільно корисні роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами І або ІІ групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років та чоловікам старше 60 років.

У разі ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт постановою суду (судді) за поданням органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, строк невиконаних суспільно корисних робіт може бути замінений адміністративним арештом. Строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює 15 годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати 15 діб.

Закон було ухвалено з низкою озвучених з голосу поправок та з подальшим техніко-юридичним редагуванням. Зокрема, згідно з озвученими поправками, з тесту законопроекту вилучається положення, згідно з яким той з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо місця проживання, перебування дитини, місця і форми навчання, отримання дитиною медичної допомоги, оздоровлення.

Водночас, оскільки про такі поправки до цієї ж статті не йшлося, то чинним лишилося положення, згідно з яким той з батьків, з яким рішенням суду визначено місце проживання дитини, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за межі України: на строк, що не перевищує одного місяця; на строк, що перевищує один місяць, з метою лікування, навчання дитини за кордоном, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем про наявність у другого з батьків заборгованості зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

Закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування, крім низки пунктів.

Нагадаємо, що в Україні з'явиться відкритий реєстр неплатників аліментів. За словами міністра юстиції, дані про несумлінних батьків будуть розміщені на офіційному сайті Мін'юсту.