фото Олександр Медведєв

Невелике село Нижня Апша в Закарпатті на кордоні з Румунією виглядає як елітне котеджне селище під Києвом, забудований розкішними особняками. Як пише видання "Новое время", все це досягається завдяки підприємливості місцевих людей, які будують собі палаци за рахунок заробітчанства і контрабанди.

У селі згідно перепису живе 3,8 тис. осіб, майже 98 % - етнічні румуни. При цьому не дивлячись на безліч розкішних будинків, людей на вулицях мало: все працездатне населення - на заробітках. Причому це дуже різні заробітки - від будівельних робіт в далекому і близькому зарубіжжі до особливої "роботи" на самому кордоні.

Здебільшого жителі села їздять на заробітки в Росію. Але майже кожний другий працює в Європі - у Чехії, Угорщині, Італії.

Відео дня

"Там і заробляють гроші на гарні будинки", - зазначає місцевий житель Василь Йовди.

Робота № 1 для апшинців - це все, що пов'язане з будівництвом. Деякі місцеві бригади примудряються діставатися навіть Канади, працюючи там на будівництвах за наймом. Але є серед місцевих і ті, хто спеціалізується на сільськогосподарських роботах, - такі прибирають урожай в Росії: у Ростовській області, Ставропольському і Краснодарському краях РФ.

При цьому заробітки жителів Нижньої Апши не завжди легальні. Так, один житель села на правах анонімності зізнався, що його сусіди досі виготовляють великими партіями підроблений закарпатський коньяк.

Читайте такожРосія хоче перетворити частину окупованого Севастополя на село

Крім того, місцевий житель по секрету розповів, що в селі виробляють "румунську" меблі, а також кави, яку продають на ринок під відомими марками.

А ще апшинцев годує межа. Але розповідати про це ніхто з них не хоче навіть на умовах анонімності.

Крім того, ще донедавна в селі працювали цехи з випуску джинсів і ременів. І все це теж було підробками відомих світових брендів.

Повний текст статті читайте в журналі "Новое время".

Як повідомляв УНІАН, Івано-Франківська обласна рада перейменувала село Міжгір'я на прохання жителів, які не хотіли асоціацій з маєтком колишнього президента України Віктора Януковича.