30 тисяч за 2 копійки: які монети України можна дорого продати. Фото: УНІАН

Вже рік, як в Україні не можна розплатитися монетами по 25 копійок, і два роки - як перестали бути платіжним засобом в Україні монети номіналами 1, 2 і 5 копійок. Але саме ці монети, виявляється, можуть коштувати стільки – що пари-трійки монет вистачить, щоб купити iPhone 12.

Продати монети України можна і за тисячу гривень за штуку (наприклад, ціна 5 копійок 1996 року випуску – 800-1000 грн, а 5 копійок 2001 року – вже 800-1200 грн), а можна і на порядок дорожче.

Найдорожчі монети України продати вдається за десятки тисяч гривень. Днями, наприклад, український Інтернет розбурхала новина, що на онлайн-аукціоні монету України в 50 копійок продати збираються за 10,5 тисяч гривень.

Відео дня

А безперечним фаворитом у цій сфері є монета 2 копійки 1992 року карбування, на якій зображений вузький вінок: за таку просять від 17000 до 30000 гривень. Справедливості заради підкреслимо, що це найунікальніший і найрідкісніший екземпляр. Нетиповий віночний візерунок викарбували випадково - тому це у всіх сенсах цінна рідкість.

Добре продається і монетка в 10 копійок (англійського карбування і 1992 року випуску): за таку з ходу вимагають 11000-14000 гривень.

Які монети України можна дорого продати

Найчастіше мова йде про монети, які були випущені в 1990-х роках. Причому найчастіше чим раніше - тим краще (як показує приклад із тою самою монетою у 10 копійок 1992 року карбування).

монети україни ціна таблиця 2021

Як визначити цінність монети України: чим відрізняються цінні монети України

Досвідчені нумізмати радять звертати увагу на такі ознаки:

  • бічна частина монети (гурт) без зарубок (винятком можуть стати монети в 1-2 копійки);
  • тяжіння монети до магніту: чим більше магнітиться - тим дорожча (виняток - 2 копійки, що випущені в 1992-1994 роках);
  • зсунутий малюнок (зазвичай на 95 і 180 градусів) – це особливий шик.

Якщо знайшли такі монети в своєму гаманці або в банці з дрібними грошима – то варто ризикнути і спробувати продати такі монети України.

Де можна дізнатися ціни на монети

Остаточно оцінити вартість монети та її рідкість можна лише досвідчений нумізмат. Тому перш ніж виставляти подібну "дрібницю" на продаж – варто показати її досвідченому експерту або викласти фотознімок монети на нумізматичному форумі з проханням дати їй оцінку.

Після цього можна виставляти монету на аукціон. В Україні таких майданчиків кілька: Crafta Форум ІТК, Violity та інші. Зокрема, колекцію монет номіналом 25 копійок 1992 року на такому аукціоні виставили за 162 тисячі гривень.

Крім того, спільноти, де можна продати монети України, є і в соціальних мережах.

"Знайшли цінну монету - не несіть в поліцію"

І трохи не про ціни на повсякденні монети України – а про монети, які становлять історичну цінність. Такі монети зазвичай коштують навіть дорожче за звичайні - але продати старовинні монети в Україні може бути небезпечніше, ніж щось вкрасти.

Український нумізмат Євген Меркотан розповів у коментарі УНІАН, що в Україні досі діє ще радянське законодавство у сфері обігу дорогоцінних монет та будь-яких рідкісних старожитностей. Тому цінні монети не варто нести в поліцію.

За його словами, у пересічного українця, який знайшов рідкісну монету з дорогоцінного металу, небагато варіантів, як нею розпорядитися.

"Якщо ви знайшли таку монету, то сховайте її та нікому не показуйте, адже все, що людина знайшла в землі, у нас належить державі.

Якщо ви будете намагатися продати свою знахідку, повідомите про це в Інтернеті, то до вас прийдуть з поліції. І не сподівайтеся, що ви отримаєте 25%, як це передбачено законом.

Дуже ймовірно, що поліція у вас цю монету відбере і ще зробить винним: "Покажи все, що знайшов". На жаль, такі випадки зустрічаються досить часто. Були випадки, коли люди несли свої знахідки в поліцію, а їх там били по печінці і говорили: "Ви не все показали, ви щось сховали". І людина вже згодна віддати знайдене, щоб від нього відстали. Так що краще нікому не показувати", - підкреслив Меркотан.

У той же час він зазначив, що існує інший варіант, який є легальним, це принести свою знахідку в історичний музей, де її офіційно оцінять і повинні виплатити якісь гроші.

"До прикладу, ви копали на городі і знайшли золоту або срібну монету часів Володимира або Святослава. І якщо вона в гарному стані – вона коштує дуже дорого. Теоретично за таку монету ви могли б отримати великі гроші. Однак чи є у музеїв бюджети на такі придбання, я не можу вам сказати. Раніше за радянських часів цей ринок був легальнішим. Були магазини антикваріату, наприклад, в Києві на Ярославовому Валу або на Саксаганського. Можна було прийти туди зі своєю знахідкою, там були фахівці, які розбиралися, і вони могли купити у вас вашу знахідку", – розповів Меркотан.

Також він додав, що українське законодавство в цій сфері настільки парадоксальне, що навіть якщо людина купила квартиру в старому будинку і, припустимо, міняла підлогу і знайшла колекцію дорогоцінних монет, то все одно вони належать не власнику квартири, а державі. Тобто українець зобов'язаний заявити про свою знахідку до органів влади, адже навіть приховування факту володіння такими речами закон може розцінити як злочин. Таким чином, намагатися реалізувати таку знахідку людина може виключно на свій страх і ризик.

Читайте також: