Про це повідомив кореспонденту УНІАН директор культурно-археологічного комплексу «Пересопниця» Микола Федоришин.

За його словами, серед знахідок чимало жіночих прикрас періоду Київської Русі.

Найцікавішою із знахідок, на його думку, є бронзова фібула у формі ромбу. У княжі часи її використовували як брошку-застібку, яку зазвичай носили на плащах. Унікальність прикраси полягає в тому, що вона збережена повністю, адже, як правило, археологи виявляють лише фрагменти фібул. У «Пересопниці» її знайшли на теренах княжого дитинця, тож, найімовірніше, прикраса належала боярині, зазначив М.Федоришин.

Відео дня

За його словами, культурний шар тут дуже багатий для пошуків археологів, тому чимало знахідок виявляють буквально на поверхні. І саме археологічна привабливість цієї території становить інтерес для багатьох туристів, додав він.

«Нині в музеї відкрилася експозиція жіночих прикрас давньоруського періоду. Сформована вона на основі місцевих знахідок - перснів, браслетів, підвісок», - повідомив М.Федоришин.

***

Як повідомляв УНІАН, культурно-археологічний комплекс «Пересипниця» було відкрито у серпні 2011 року з нагоди 450-річчя «Пересопницького Євангелія».

Культурно-археологічний комплекс включає музей Першокниги, експозиції про історію села та музейний комплекс просто неба «Княже місто».