Про це йдеться в офіційному повідомленні організації.

Згідно з аналізом УКАБ, безпосередня підтримка аграріїв у 2013 році становитиме менше 30% від рівня, зафіксованого в державному бюджеті на 2012 рік.

Нагадаємо, згідно з проектом бюджету на 2013 рік, фінансування витрат Міністерства аграрної політики пропонується скоротити до 15,5 млрд грн із 18 млрд цього року.

Відео дня

«Основне скорочення припало саме на програми бюджетної підтримки сільгоспвиробників», - йдеться в повідомленні УКАБ із посиланням на генерального директора Володимира Лапу.

Зокрема, за підрахунками фахівців УКАБ, порівняно з 2012 роком зменшено витрати на бюджетні програми "Фінансова підтримка заходів у агропромисловому комплексі" більш ніж у 10 разів до 97 млн грн, "Фінансова підтримка заходів у агропромисловому комплексі на умовах фінансового лізингу" - у 3,4 раза до 8,8 млн грн.

Також в організації звертають увагу на відсутність у проекті закону бюджетної програми "Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників і ягідників та нагляд за ними". При цьому Закон України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства» передбачає стягнення збору з цільовим його направленням на розвиток цих галузей. Як йдеться в повідомленні з посиланням на слова президента УКАБ Алекса Ліссітси, «це абсурдний випадок, коли цільове призначення збору не знайшло свого відображення в проекті державного бюджету».

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України 3 грудня зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 11000 «Про Державний бюджет України на 2013 рік». Згідно з документом, на витрати Міністерства аграрної політики та продовольства планується виділити 15,55 млрд грн проти 18 млрд грн у 2012 році.